Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako iz karantene na volišča?

Za vas piše:
T. M.
Objava: 03. 02. 2022 / 17:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2022 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako iz karantene na volišča?
Potrebno bo dosledno upoštevanje zaščitnih ukrepov. FOTO: Pexels

Kako iz karantene na volišča?

Državna volilna komisija je danes, 3. februarja, odločila, da bodo volivci, ki bodo na dan prihajajočih državnozborskih volitev v karanteni zaradi tveganega stika, lahko volili na voliščih skupaj z ostalimi volivci.

Rešitev za tiste, ki se bodo zaradi okužbe na ta dan ali tik pred tem znašli v izolaciji, pa bodo sprejeli najpozneje 25 dni pred volitvami.

Državna volilna komisija je na današnji seji pretresala možne rešitve za izvedbo prihajajočih volitvah v državni zbor, ki bodo 24. aprila.

Za tiste, ki bodo v preventivni karanteni zaradi tveganega stika, se je DVK odločila, da lahko kljub temu pridejo na volišče v rednem času dela volišč – predvidoma med 7. in 19. uro, a ob doslednem upoštevanju zaščitnih ukrepov. Zanje ne bodo podaljševali dela volišč.

Glasovanje po pošti 

Tisti, ki se bodo zaradi okužbe s koronavirusom znašli v izolaciji vsaj pet dni pred volitvami, bodo lahko, tako kot drugi, ki na volišča ne morejo, poslali vlogo za glasovanje po pošti. Svoj glas bodo tako morali oddati po pošti tudi, če bi vmes koronavirus že preboleli in bi si formalno lahko skrajšali izolacijo.

Zaenkrat pa je še nejasno stanje glede tistih posameznikov, ki bodo za okužbo s koronavirusom izvedeli tik pred volitvami, torej manj kot pet dni prej in bodo zamudili rok za oddajo vloge za glasovanje po pošti. O teh se DVK danes še ni izrekla. Sprejeli pa so sklep, da bodo končno odločitev sprejeli najpozneje 25 dni pred volitvami.

Aktualna epidemiološka slika 

»Za njihovo dokončno odločitev je pomemben podatek aktualna epidemiološka slika, torej ali bo predvideno število okuženih tako veliko, da bi, če jim oddaje glas ne bi omogočili, to lahko vplivalo na izid in legitimnost volitev. Na podlagi tega se bodo odločali tudi o izvedbi glasovanja na domu, saj bi ob zelo velikem številu zahtev za glasovanje na domu lahko imeli težavo z zagotavljanjem t. i. letečih volilnih komisij,« poroča STA. 

Pri končnih odločitvah bodo pri DVK najprej prisluhnili epidemiologom in zdravstveni stroki. Izvedljivost ukrepov, ki jih bodo ti predlagali, pa bodo nato preverili še po pravni plati.


Nalaganje
Nazaj na vrh