Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako še okrepiti sodelovanje med laiki in duhovniki

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 17. 02. 2023 / 12:40
Oznake: Cerkev, Škof, Vatikan, sinoda
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2023 / 14:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako še okrepiti sodelovanje med laiki in duhovniki
Konferenca v Vatikanu poteka med 16. in 18. februarjem. FOTO: Arhiv Nadškofije Ljubljana

Kako še okrepiti sodelovanje med laiki in duhovniki

V okrilju Dikasterija za laike, družino in življenje v Vatikanu ta konec tedna poteka srečanje z naslovom Pastirji in verni laiki, poklicani, da hodijo skupaj. Namen je okrepiti sodelovanje med duhovniki in laiki v luči bolj sinodalne Cerkve. Iz Slovenije se konference udeležujeta nadškof Stanislav Zore in Mateja Pevec Rozman, profesorica na Teološki fakulteti.

Na mednarodni konferenci, ki poteka od 16. do 18. februarja, se je zbralo 210 predsednikov in predstavnikov škofovskih komisij za laike z vsega sveta. Osrednja tema tridnevnega zasedanja je, kako izboljšati in okrepiti sodelovanje med laiki, duhovniki in posvečenimi osebami v službi Cerkve.

Prefekt dikasterija kardinal Kevin Farrell ob predstavitvi konference. FOTO: Vatican Media

Po besedah prefekta omenjenega dikasterija kardinala Kevina Farrella je tema konference zelo v skladu s sinodalno potjo, ki poziva k večji zavzetosti celotne Cerkve, da bi "šla skupaj naprej", vključujoč vse Božje ljudstvo, tako da bi bili vsi aktivni "subjekt"' cerkvene skupnosti.

»V Cerkvi mora biti vsak aktiven 'subjekt': vsi so poklicani, da prispevajo svoj izvirni prispevek k življenju in poslanstvu Cerkve, vsi so poklicani, da razmišljajo sami in uporabljajo svoje karizme.« (Kevin Farrell)

Po besedah prefekta že dokument drugega vatikanskega koncila, Dogmatična konstitucija o Cerkvi ali Lumen Gentium, duhovnikom daje nekaj zelo pomembnih praktičnih predlogov o vključevanju vernih laikov: posvetovanje z laiki ter zaupanje cerkvenih služb, za katere ni nujno, da jih opravljajo duhovniki.

Soodgovornost v pastoralnem služenju

Prvi dan je bil namenjen razmišljanju o soodgovornosti v pastoralnem služenju. Začeli so ga v baziliki sv. Petra s somaševanjem, ki ga je vodil kardinal Marc Ouellet. Ob zavezi, ki jo je Bog sklenil z Noetom po vesoljnem potopu, je kardinal v pridigi »premišljeval o novi zavezi, ki se oblikuje na sinodalni poti in pomeni tudi boljšo udeležbo in sodelovanje med pastirji in vernimi laiki,« je povedal nadškof Zore.

Zasedanje je z nagovorom odprl kardinal Farrell, ki je »opozoril na cilje srečanja in na pomen soodgovornosti, ki se rojeva iz krstne poklicanosti vsakega kristjana.« Sledila so predavanja in pričevanja, ki so pokazala na to soodgovornost v praksi.

Iz Slovenije se konference udeležujeta nadškof Stanislav Zore in Mateja Pevec Rozman. FOTO: Arhiv Nadškofije Ljubljana

Laiki - duša sveta

Nadškof Zore je ob tem posebej omenil razmišljanje Luisa Navarre, rektorja papeške univerze Santa Croce, ki je dejal, da bi verni laiki »morali biti graditelji družbe v družini, na delovnem mestu, v kulturi, v brezmejnem svetu medčloveških odnosov – skratka, biti morajo kot duša sveta, kot je rečeno v pismu Diognetu.«

Carmen Peña Garcia, profesorica kanonskega prava na papeški univerzi Comillas v Madridu pa je medtem omenila vedno večjo udeležbo laikov v notranjem življenju Cerkve, od župnije, škofijskih kurij pa vse do rimske kurije. Za to pa je potrebno vedno večje pastoralno in misijonsko spreobrnjenje.

Srečanje so začeli v baziliki sv. Petra s somaševanjem, ki ga je vodil kardinal Marc Ouellet. FOTO: Arhiv Nadškofije Ljubljana

Poslanstvo zakoncev

Svojo izkušnjo soodgovornosti za življenje v Cerkvi so podelili tudi laiki. »Različnost poklicev, izobrazbe in dejavnosti znotraj Cerkve je odkrila še nova področja soodgovornosti. Poudarjeno je bilo, da soodgovornost ne temelji samo na krstnem dostojanstvu, ampak tudi na zakramentu svetega zakona, ki usposablja za poslanstvo, ki ga imajo zakonci v življenju Cerkve in sveta,« je podčrtal nadškof Zore.

O pomembnosti sodelovanja na ravni moški – ženska za poslanstvo in da je temu treba dati posebno pozornost, je omenila Leticia Calmeyn, profesorica moralne teologije na Univerzi Notre Dame.

Nalaganje
Nazaj na vrh