Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako izbrati nov avtomobil?

Za vas piše:
Tilen Vesenjak
Objava: 16. 07. 2020 / 10:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2020 / 19:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako izbrati nov avtomobil?

Kako izbrati nov avtomobil?

Kaj vse moramo upoštevati, ko se odločamo za nakup avtomobila.

Foto: Shutterstock



Izbira avtomobila je na prvi pogled lahka naloga, a se je ob množici lepih jeklenih konjičkov, ki prekrivajo oglasne panoje in medmrežje, kar težko odločiti za pravega. Dodatno nam odločitev za izbiro oteži še ugodno financiranje, garancija in ostali bonbončki, ki nam jih ponujajo prodajalci vozil. Pa je res odločitev za nov avtomobil najboljša, ali je morda bolje vzeti malo rabljenega? Saj veste, v našem ljudskem reku velja, da v trenutku, ko ga zapeljemo iz trgovine, že izgubi polovico svoje vrednosti.

Vsekakor se moramo pred začetkom razmisleka o nakupu avtomobila (ne glede na to, ali imamo v mislih novega ali rabljenega) vprašati, ali ga zares potrebujemo ali gre bolj za stvar prestiža. Resnična potreba je verjetnejša, če si bomo s kupljenim avtom prihranili čas oz. poenostavili vsakodnevna opravila. Seveda pa moramo takoj na začetku določiti finančni okvir, znotraj katerega bomo iskali avto.

Je rabljen avto res (dovolj) cenejši?

Prednosti nakupa novega vozila so poleg vonja po novem vozilu vsekakor tudi garancija, predvidljivost stroškov vzdrževanja in relativno večja zanesljivost, čeprav tudi takšni avtomobili niso imuni na okvare. Tudi nakup rabljenega vozila načeloma ni slaba odločitev, saj navadno trgovci vozil ponujajo tudi možnost dokupa jamstva. Vozila bi po Obligacijskem zakoniku vedno morala imeti garancijo. Čeprav se najdejo tudi poštenjaki, vemo, kako je s tem: ko želimo garancijo uveljavljati, navadno trgovci najdejo kopico razlogov, zakaj te napake niso dolžni popraviti.


Foto: Shutterstock


Ni pa vedno nakup ekonomsko racionalnega vozila tudi dejansko najboljša odločitev. Čeprav nekatere znamke ponujajo ob določeni ceni odlično opremo in vozne lastnosti, je pomembno upoštevati tudi okoliščino, kako bomo lahko to vozilo kasneje prodali naprej. Nič nam ne pomaga, da si kupimo najboljše vozilo po metodi cena/kakovost, če ga ne bomo mogli prodati. Nezmožnost prodaje (oz. pomanjkanje interesa kupcev) vedno vpliva tudi na veliko izgubo cene.

»Naš mali avto je še premajhen, da v njem sedeli lahko bi vsi«

Družine, ki imajo tri otroke ali več, so deležne tudi določenih ugodnosti. Bodisi ob nakupu novega vozila ali ob nakupu vozila iz uvoza so v določenih primerih oproščeni plačila davka na motorna vozila (DMV) v celoti. Pri povprečnih družinskih avtomobilih to sicer ni znesek, zaradi katerega boste obogateli. Ker se DMV odmeri na podlagi t. i. ogljičnega odtisa na okolje in ker so danes vozila (tudi dizelska) relativno čista, se takšna oprostitev več ne pozna tako zelo, kot se je nekoč. Če zraven prištejemo še ugodnost v obliki 50% polnega zneska letne dajatve za uporabo vozila v cestnem prometu samo za en osebni avtomobil, ki je v lasti družine s štirimi ali več otroki, pa se že nabere za npr. ene res vrhunske zimske gume.

Priporočljiva dodatna oprema pri novem avtomobilu

- zračne blazine, zavorni sistem ABS in ESP (elektronski stabilizacijski sistem);
- klima: tudi če je ne marate, ker vas ob pihanju »trga revma«, jo vseeno vzemite, kajti brez nje boste vozilo res zelo težko prodali, da ne govorimo o prijetnosti ohlajenega potovalnega prostora, ki nam ga ponuja delujoča klima, posebej avtomatska, pri kateri ob nastavljeni želeni temperaturi avtomobil sam poskrbi za regulacijo;
- parkirni senzorji: preprečijo marsikateri trk vozila;
- radarski (adaptivni) tempomat: avtomobil nastavimo na želeno hitrost (enako kot pri klasičnem tempomatu), pri tem s pomočjo radarja uravnava varnostno razdaljo in hitrost našega vozila. Za odličnega sopotnika se izkaže zlasti v megli ali pri vožnji po slovenski avtocestah, kjer je stalnica neenakomerna vožnja.


Foto: Rawpixel


V novi Naši družini (29/2020) si preberite celoten članek, v njem pa tudi o tem:

    Ø kateri pogon izbrati,
    Ø kateri so dodatni stroški, ki se med sabo lahko razlikujejo,
    Ø na kaj pri izbiri vozila vpliva to, koga in kam bomo vozili.

*Novo Našo družino (29/2020) lahko prelistate TUKAJ.*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh