Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako je Napoleon povezan s praznikom Marije Pomagaj

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 24. 05. 2023 / 05:00
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2023 / 16:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako je Napoleon povezan s praznikom Marije Pomagaj
Pri Mariji smo v varnem objemu. FOTO: Janez Kotar

Kako je Napoleon povezan s praznikom Marije Pomagaj

V Katoliški cerkvi 24. maja obhajamo praznik Marije Pomočnice kristjanov oz. Marije Pomagaj. V Sloveniji je slovesni praznik, saj je Marija Pomočnica kristjanov glavna zavetnica države.

K nastanku praznika sta pripomogla dva zgodovinska dogodka, eden je povezan z Napoleonom. 

Osvobodili 15 tisoč krščanskih sužnjev

V času papeža Pija V. (1566–1572) so dežele okrog sredozemskega morja ogrožali Turki. Zbral je 222 ladij in 40 tisoč vojakov, ki so se kleče izročili Marijinemu varstvu. Vnela se je huda bitka, v kateri so osvobodili 15 tisoč krščanskih sužnjev. Zaradi tega je papež Pij V. Božji materi Mariji dal naziv Pomočnica kristjanov, ki je od tedaj tudi sestavni del litanij Matere Božje.

Kaj pa ima Napoleon z Marijo?

Cesar Napoleon je v okviru vojaških pohodov zasedel tudi Rim in 17. maja 1809 razglasil ukinitev papeške države. Hkrati je ukazal, naj papeža ujamejo in odpeljejo v Francijo, kjer je trpel lakoto in pomanjkanje. Papež Pij VII. je bil brez strežaja, spovednika, vzeli pa so mu tudi brevir, knjige in pisala. 

Napoleon v kronanjskih oblačilih. FOTO: F. Gerard/Wikimedia Commons

Leta 1814 se je zgodil preobrat. Napoleon je bil premagan in odstavljen in leta 1815 poslan v izgnanstvo. Odstop je podpisal v Fontainebleauju pri Parizu, kamor je dal zapreti tudi papeža Pija VII. Papež se je 24. maja 1815 vrnil v Rim in odločil, da se ta dan praznuje praznik Marije Pomočnice kristjanov. 

Papež Pij VII. je pokopan pri sv. Petru v Vatikanu. FOTO: Wikimedia Commons

Istega leta se je rodil tudi sv. Janez Bosko

Leta 1815 (16. avgusta) se je rodil sv. Janez Bosko (1815–1888), ustanovitelj salezijancev, ki je svoje delo z mladino izročil v Marijino varstvo. Praznik Marije Pomočnice slovesno praznujejo tudi v župniji Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani. 

Praznik Marije Pomagaj na Rakovniku leta 2019. FOTO: Ivan Rampre

Brezje: zgodba bazilike Marija Pomagaj

Praznik Marije Pomočnice kristjanov slovesno praznujejo v številnih škofijah po svetu. V ljubljanski nadškofiji ga posebej praznujejo na Brezjah, ki so najbolj priljubljena in znana slovensko božja pot. 

Brezje so kraj milosti, molitve in pobožnosti. FOTO: Tatjana Splichal

Po naročilu mošenjskega župnika Urbana Ažbeta so leta 1800 na Brezjah postavili novo stransko kapelico v čast Mariji Pomagaj. V njej je bila slika Leopolda Layerja, posnetek znamenite Cranachove Marije Pomočnice. Leopold Layer je leta 1814 iz zaobljube, ker je bil po Marijini priprošnji rešen iz ječe, poslikal celotno kapelico. Marijina podoba je postala vir milosti in navdiha, saj so pred njo molili številni verniki, ki so prihajali od blizu in daleč. Pozornost so vzbudila različna uslišanja. Ljubljanski škof Jakob Missia (1897–1899) je 9. oktobra 1889 blagoslovil temeljni kamen za novo Marijino cerkev, 7. oktobra 1900 pa jo je tudi posvetil.

Poglejte si še video reportažo Kaje Zupanc in Katje Zver z Brezij.


Nalaganje
Nazaj na vrh