Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako je nastala prva slovenska univerza?

Za vas piše:
K. C.
Objava: 07. 10. 2015 / 08:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako je nastala prva slovenska univerza?

Začetek študijskega leta je priložnost, da se ozremo v preteklost, ko univerza za Slovence ni bila samoumevna.
Študenti so znova zakorakali na fakultete slovenskih univerz in že nabirajo novo znanje. To pa je tudi priložnost, da se ozremo v preteklost, ko univerza za Slovence ni bila samoumevna. Ko so bili slovenski študenti januarja 1919 pregnani iz avstrijskih univerz, se je pojavilo vprašanje, ali lahko Slovenci ustanovimo svojo univerzo. Zdaj vemo, da je ta zaživela še istega leta, prej pa je deloval začasni tehniški visokošolski tečaj, ki je uspešno deloval od maja do oktobra 1919 in bil dokaz, da je lahko Ljubljana univerzitetno središče.

Začasni tehniški visokošolski tečaj

Kakšen je bil začasni tehniški visokošolski tečaj in kako se je rodila prva univerza na naših tleh, je v reviji Slo, časi, kraji, ljudje opisal dr. Željko Oset s Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Študenti, ki so študirali na avstrijskih univerzah, so si želeli svoje šolanje dokončati. Prav njihova stiska je pospešila postopke za ustanovitev univerze. »To se je odrazilo tudi v poenotenju slovenske politike, še posebej po tem, ko je začasna skupščina v Beogradu 1. marca 1919 sprejela sklep o ustanovitvi ljubljanske univerze in zanjo rezervirala sredstva v novem proračunskem letu, ki se je začelo s prvim aprilom. Seveda pa je bila do dejanske ustanovitve še dolga pot.«

Medtem so študenti lahko obiskovali začasni tehniški visokošolski tečaj. »Izvedba prvega semestra, ki je trajal od 19. maja do 31. julija, je potekala sorazmerno gladko, nekoliko se je zapletalo le zaradi nabave risalnih pripomočkov.« Drugi semester je trajal do konca oktobra 1919.

Podrobneje o težavah pred ustanovitvijo univerze si preberite v 7. letošnji številki revije Slo, časi, kraji, ljudje.

Na fotografiji:
Karel Verstovšek (1871–1923), poverjenik za uk in bogočastje v Narodni in pozneje v Deželni vladi za Slovenijo, ima mnogo zaslug za uresničitev ene od osrednjih političnih zahtev pred prvo svetovno vojno, to je za ustanovitev univerze v Ljubljani leta 1919.



Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh