Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako je pandemija prizadela romarska središča

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 27. 11. 2020 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2020 / 09:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako je pandemija prizadela romarska središča

Kako je pandemija prizadela romarska središča

Izpraznjeni in osiromašeni božjepotni kraji. Romanja se selijo na splet.

V preteklih letih je Medžugorje vrvelo od romarjev z vsega sveta, letos poleti pa jih je bilo le peščica. FOTO: AFP

Zaradi ukrepov pandemije, ki je zajela ves svet, se niso izpraznili le trgi in ulice, temveč tudi svetovna romarska središča. Če Rim kot prestolnica in večmilijonsko mesto kljub vsemu ohranja videz življenja, pa so nekateri romarski kraji videti še bolj zapuščeni, saj se v celoti zanašajo na vsakoletni pritok množic. Tako svetišča kot okoliški prebivalci, ekonomsko odvisni od romarskega turizma, so se znašli v težavah. Vsak po svoje so se lotili izziva, kako tudi v teh razmerah ohraniti stik z verniki, in razmišljanja o prihodnosti romanj.

Želja, da bi videli Marijo

Tako je tudi v najbolj obiskanem katoliškem romarskem središču, baziliki Device Marije iz Guadalupeja v Mehiki, ki lahko sprejme kar deset tisoč ljudi. Potem ko je bila do konca julija zaprta, je zdaj pri maši lahko prisotnih le 500 vernikov. Mehiški škofje in krajevne oblasti so 23. novembra sporočili, da bodo v dneh okoli 12. decembra, ko svetišče običajno obišče več milijonov romarjev, maše znova brez občestva, pod varnostnimi ukrepi pa bo omogočena osebna molitev pred čudežno Marijino podobo iz 16. stoletja.

Rogelio Cabrera López, nadškof Monterreya, je poudaril, »da veliko ljudi preveč trpi in ne morejo zadržati svoje želje, da bi videli Devico Marijo«. Toda škofje pozivajo vernike, naj praznik raje obeležijo na domovih pred podobo guadalupske Marije.



Če bolni ne morejo v Lurd …

… pride Lurd k njim. Po spomladanskem zaprtju so v svetišče pod Pireneji začeli prihajati posamezni romarji, a so bila odpovedana skoraj vsa skupinska romanja, ki predstavljajo vsaj polovico vseh prihodov. Toda kot je poudaril rektor msgr. Olivier Ribadeau Dumas, Lurd ostaja »molitveno srce sveta«, saj so v tem času prejemali tudi do dva tisoč molitvenih namenov na dan in tako ostali povezani z bolnimi, ostarelimi ...

16. julija so pripravili mednarodno e-romanje Lourdes United, v avgustu pa je bilo francosko narodno romanje s številnimi dejavnostmi na spletu. Med drugim so uvedli novo službo »angela varuha«, ki se je povezal z bolnikom ali ostarelim v svoji okolici in ga v tem času spremljal.

Po spletu lahko v Lurdu prižgemo svečo ali darujemo vrtnice, ki jih bodo na praznik brezmadežnega spočetja 8. decembra položili pred Marijo. Z donacijami in rezi stroškov so v svetišču po besedah Ribadeau Dumasa uspeli skoraj prepoloviti izgubo, ki zdaj znaša okoli 4,5 milijona evrov. Toda to je le ena stran: ocenjujejo, da so z verskim turizmom povezane dejavnosti v mestu letos utrpele kar 80-odstotni izpad prometa.


*Celotni članek je objavljen v tedniku Družina (48/2020).

PREBERITE TUDI:
- Lurd zaradi epidemije v finančni stiski
- Napoved omejitev za obhajanje božiča v Betlehemu

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh