Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako je papež Pij VII. vodil Cerkev s pomočjo spodnjega perila

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 23. 04. 2024 / 12:45
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2024 / 15:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako je papež Pij VII. vodil Cerkev s pomočjo spodnjega perila
Papež Pij VII. (rojen kot Barnaba Niccolò Maria Luigi Chiaramonti) je Katoliško cerkev vodil med marcem 1800 in avgustom 1823. FOTO: Wikipedia (portret Jacquesa-Louisa Davida)

Kako je papež Pij VII. vodil Cerkev s pomočjo spodnjega perila

Papež Frančišek se je minuli konec tedna srečal z verniki iz italijanskih škofij Cesena-Sarsina, Savona, Imola in Tivoli, ki so poromali v Rim ob dvestoti obletnici smrti papeža Pija VII.

Sveti oče je v nagovoru romarjem dejal, kako nas zgled tega Božjega služabnika, ki je bil v Napoleonovem času skoraj tri leta ujetnik, spominja na »ljubezen do resnice, edinost, dialog, pozornost do najmanjših, odpuščanje, vztrajno iskanje miru in tisto evangeljsko preudarnost, ki nam jo priporoča Gospod«, zaupal pa jim je tudi zanimivo anekdoto iz življenja svojega svetniškega predhodnika, poroča spletni portal kath.net.

Včasih je pošiljal sporočila, skrita v spodnjem perilu ... na ta način mu je uspelo voditi Cerkev - prek spodnjega perila.

Papež, ki je Katoliško cerkev vodil s pomočjo spodnjega perila? Po Frančiškovih besedah je v resnici živel. Pij VII. (1800-1823), po Frančiškovih besedah »zelo inteligenten, zelo pobožen, pa tudi zelo prebrisan človek«, je bil ugrabljen v sporu s francoskim cesarjem Napoleonom, vendar je kljub temu našel način, kako se izogniti nevšečnostim ujetništva. »Včasih je pošiljal sporočila, skrita v spodnjem perilu,« je pojasnil Frančišek. »Na ta način mu je uspelo voditi Cerkev - prek spodnjega perila.« In tako je tedanji papež tudi v ujetništvu še naprej izpolnjeval vodstveno nalogo, ki mu jo je zaupal Bog.

Papež nagovarja vernike iz italijanskih škofij Cesena-Sarsina, Savona, Imola in Tivoli. FOTO: Vatican Media

Velik zgled dobrega pastirja

Frančišek je tudi izpostavil, kako je bil Pij VII. »za vse nas velik zgled dobrega pastirja, ki da življenje za svojo čredo. Bil je človek izjemne kulture in pobožnosti, menih, opat, škof in papež, in v vseh svojih vlogah je vedno ohranjal predanost Bogu in Cerkvi, tudi za ceno velikih žrtev.« V dramatičnem trenutku njegove aretacije je tistim, ki so mu ponujali pobeg iz zapora v zameno za dogovore glede njegovih pastoralnih pristojnosti, odgovoril: »Non debemus, non possumus, non volumus« – »Ne smemo, ne moremo, nočemo«, s čimer je za ceno lastne svobode potrdil, kar je na dan izvolitve obljubil, da bo z Božjo pomočjo živel, Frančiškove besede povzemajo vatikanski mediji.

Zgled papeža Pija VII. nas spodbuja, naj bomo v našem času, tudi za ceno odpovedi, graditelji edinosti v vesoljni Cerkvi, v krajevni Cerkvi, v župnijah in družinah.

Po papeževih besedah je Pij VII. v svojem življenju pričeval predvsem tri temeljne vrednote, ki so bistvene tudi za naše osebne in občestvene poti: občestvo, pričevanje in usmiljenje. V času sporov in hudih delitev je odločno podpiral in zagovarjal občestvo. Trenutek, ko mu je bilo javno odvzeto dostojanstvo, je znal spremeniti v priložnost, da je pričeval svojo predanost in ljubezen do Cerkve, in tudi v najhujši osebni stiski ni pozabil na svojo skrb za pomoči potrebne, ki jo je udejanjal z nekaterimi daljnosežnimi reformami in s socialnimi pobudami, ki so bile za njegov čas precej inovativne.

Zgled papeža Pija VII. nas spodbuja, naj bomo v našem času, tudi za ceno odpovedi, »graditelji edinosti v vesoljni Cerkvi, v krajevni Cerkvi, v župnijah in družinah: naj ustvarjamo občestvo, pospešujemo spravo, spodbujamo mir ter smo zvesti resnici v ljubezni,« je zbrane romarje spodbudil papež Frančišek.

Kupi v trgovini

Rožni venec s papežem Frančiškom
Molitveniki
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh