Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako letošnji dopust preživljajo slovenski škofje?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 08. 2021 / 08:56
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2021 / 09:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako letošnji dopust preživljajo slovenski škofje?
Kako poletne dneve preživljajo naši ordinariji? FOTO: Ivo Žajdela

Kako letošnji dopust preživljajo slovenski škofje?

Letošnja poletna turistična sezona je na vrhuncu, ljudje se množično odpravljajo na zaslužen dopust, in zanimalo nas je, kako poletje preživljajo slovenski škofje.

Vprašanja smo naslovili na škofe ordinarije. Odgovorili so nam: ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, novomeški škof Andrej Glavan in celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Vprašanja, ki smo jih zastavili vsem šestim, so bila: »Kje in kako ste ali še boste preživeli letošnje poletne počitnice, kjer si boste nabrali novi moči? Kako v poletnem času ohranjate bližino z Bogom? in »Kako ste ali boste unovčili letošnje bone?«

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore FOTO: Tatjana Splichal

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo za letošnji dopust skušal izkoristiti kakšen dan med tednom, v zadnji tretjini avgusta pa si želi nekaj dni preživeti v gorah. Kaj več, je zapisal, mu najbrž ne bo uspelo.

Bližino z Bogom vzdržuje tako, da poskuša ohranjati vsakdanji ritem, tudi če ni doma. Molitev mora zaznamovati vsak njegov dan, sicer dnevu nekaj manjka. Vsak dan tudi kaj prebere, vedno in povsod pa ima »odprte oči in srce za vse lepo, kar je Stvarnik iz polnega prgišča lepote razsul okoli nas in nas more napolnjevati s tolikšnim občudovanjem in hvaležnostjo«.

O unovčenju letošnjih bonov še ne razmišlja, saj mu, kot je zapisal, ostajajo še lanski.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl FOTO: Tatjana Splichal

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je nekaj dni dopustoval skupaj z z bogoslovci, kak dan si želi preživeti tudi doma. V septembru načrtuje, da bi teden dni preživel ob morju, če bo le mogoče, drugače pa bo doma na škofiji.

Bližino z Bogom vse leto ohranja z dokaj ustaljenim ritmom življenja. Vsako jutro po četrti uri gre na sprehod in ta čas uporabi za premišljevanje, potem skupaj s tajnikom zmolita brevir in obhajata sveto mašo. Tako se po njegovih besedah postavijo temelji dnevu. Popoldne ali zvečer sledi drugi del sprehoda, kar nadškofu Cviklu daje priložnost za molitev rožnega venca. Sedaj, ko so dnevi bolj mirni, lahko več časa posveti tudi branju. Letos se je odločil za vsakdanje branje Svetega pisma.

Če bo šel na morje, bo bone izkoristil na Slovenski obali, drugače pa konec leta, ko imajo škofje duhovne vaje.

Andrej Glavan, apostolski administrator škofije Novo mesto FOTO: Tatjana Splichal

Andrej Glavan, apostolski administrator škofije Novo mesto, nam je zaupal, da je bil letošnji junij pastoralno zelo naporen in utrudljiv. Zaradi koronavirusne bolezni so morali prestaviti nekatere slovesnosti, npr. krizmeno mašo in kar precej birm, zato je bila zadnja birma še 27. junija. Precej je bilo tudi drugih slovesnosti: na Telovo je obhajal dve maši in imel dve procesiji.

Vsako leto v juliju gre s skupino škofov na dopust in duhovno osvežitev. Lani jim je epidemija to preprečila, letos pa so bili v Strunjanu v novem škofijskem centru Stella maris, ki slovi po prijaznem osebju in dobri oskrbi.

Zjutraj ali pozno popoldne je bilo nekaj ur namenjenih osvežitvi, plavanju in sprehodom, vmes pa tri do štiri ure različna predavanja in meditacije prek zooma, s kratkimi odmori. Tako so združili duhovno plat in sproščujočo fizično aktivnost. Kot je zapisal msgr. Glavan, je eden od mlajših škofov skoraj vsak drugi dan v zgodnjih jutranjih urah prehodil pot od Strunjana do Pirana in nazaj. Na konferencah je sodelovalo 45 škofov iz vsega sveta, zlasti iz Evrope. Pogovori o različnih pastoralnih izkušnjah v novih razmerah in pogojih oznanjevanja, še zlasti o perspektivah, ki čakajo krajevne škofe, udeležence tovrstnih srečanj po škofovih besedah lahko zelo obogatijo in jim vlijejo novega poguma.

Škof Glavan poleg rednih jutranjih molitev na škofiji (svete maše, hvalnic in dnevne ure) ob večerih moli tudi skupni rožni venec, v poletnih mesecih pa to molitev opravi vsak zase. Škofu zelo prija molitev in meditacija v večernem hladu med sprehodom po velikem škofijskem vrtu. Poleti je več možnosti tudi za kakšno duhovno knjigo, za katero med letom ni toliko časa. Vsako leto poleti pa se udeleži tudi duhovno študijskega srečanja škofov prijateljev Marijinega dela.

Škof Glavan je tako stare kot nove bone unovčil v škofijskem centru Stella maris. Lani namreč ni imel nobene možnosti in časa, da bi izkoristil to velikodušno pomoč vlade. Po njegovem mnenju bi bilo tudi letos bistveno manj dopustnikov, če ne bi bilo bonov.

Celjski škof Maksimilijan Matjaž FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Celjski škof Maksimiljan Matjaž bo del letošnjih počitnic preživel v slovenskih gorah, del na kolesu in del s prijatelji na duhovnem oddihu.

Bližino z Bogom ohranja vse leto, kajti »v Njem živimo, se gibljemo in smo«, ne glede na letni čas, meni škof Matjaž. Gotovo pa se poleti najde kaj več časa za Božjo besedo in kakšno teološko knjigo.

Letošnje bone bo najverjetneje unovčil za kakšno večerjo s sobrati.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh