Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Varčno na dopust

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 02. 08. 2021 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2021 / 11:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Varčno na dopust
Dopust je za mnoge finančno breme, a pomemben je čas, ki ga preživimo skupaj. FOTO: Pexels.

Varčno na dopust

Vsako leto komaj čakamo na proste dni, ko se lahko posvetimo sebi in svoji družini. A vsako leto moramo tudi dobro premisliti, kako jih bomo preživeli. Eno poglavitnih vprašanj je, koliko denarja lahko za to porabimo.

Ko se družina širi z otroki, stroški dopusta lahko precej narastejo. Ker dolžina šolskih počitnic občutno presega dolžino prostih dni v službi, moramo pri šolarjih poskrbeti tudi za počitniške dejavnosti ali varstvo. 

Ponudba je vse bolj raznolika, zato se je včasih težko odločiti, skupni stroški pa lahko narastejo v vrtoglave višine. Zato v Zvezi potrošnikov Slovenije priporočajo, da pred odločitvijo naredimo finančni načrt dopusta. Ta bo od družine do družine drugačen, glede na različen finančni položaj, pa tudi različne želje in potrebe. Aleš Čerin, ki za Družino in Življenje skupaj z ženo Marinko vodi seminar Najin odnos do denarja, svetuje: »Treba je najprej urediti osebno disciplino in začeti že danes 'šparati' za naslednje leto,« svetuje Čerin.

»Varčuj doma, ne na poti«

Čerin opozarja, da se za dopust ni pametno zadolževati. (Pre)drag dopust lahko ogrozi naše finančno stanje, še posebej pa moramo paziti, če smo že zadolženi ali imamo druge večje projekte, kot so gradnja ali nakup nepremičnine. 

»Kot v vseh življenjskih situacijah je tudi pri izbiri načina dopusta treba iskati točko dovolj, drugače ni nikoli dovolj.« Vendar to ne pomeni, da se moramo dopustu odpovedati. »Treba je poiskati drugačne, skoraj brezplačne ali zelo poceni – a nikakor cenene – možnosti oddiha, kar je pogosto povezano z osebnim in duhovnim bogatenjem.« 

Zakonca Čerin sta letošnji dopust preživela v preprosti garsonjeri ob morju, drugi del pa kot prostovoljca na letovanju skupnosti Vera in luč: »Naučila sva se, da je mnogo bolj pomembno, s kom si na dopustu in v kakšnem odnosu si z njim, kot pa kje si in koliko porabiš za to.« Tudi pri potrošnji na dopustu se je dobro držati vnaprej določenih omejitev. Vseeno Čerin meni, da ni treba »gledati na vsak evro«, ampak se držati misli: »Varčuj doma, ne na poti.«

Kakšne so alternative?

Namesto počitnic z letalom in hotelom lahko npr. izberemo apartma v bližnji okolici, kjer si sami kuhamo obroke. Med pandemijo smo odkrili, da nam ni treba iti daleč, da odkrijemo skrite bisere in kvalitetno preživimo prosti čas. Dopust lahko preživimo pri sorodnikih ali prijateljih, ki jim uslugo tudi vrnemo, če imamo seveda dovolj prostora. 

»Ali je dobro za dopust porabiti vse prihranke?« FOTO: Unsplash.

Alternativa, ki se vedno bolj uveljavlja, pa je t. i. house-sharing, ko za določeno obdobje zamenjamo bivališče z drugo družino. Dodatna prednost je v tem, da tako ne spoznamo le turističnih znamenitosti, ampak tudi vsakdanje življenje v drugem kraju. Na voljo so tudi spletne platforme za takšno menjavo, ki zagotavljajo določeno mero varnosti in zaupanja, saj odstranijo neodgovorne uporabnike.

Denar ne odloča o kakovosti

Finančne zmožnosti vplivajo na naše preživljanje dopusta, kar se lahko pokaže tudi med vrstniki v šoli. Sabina Breznik, psihologinja na osnovni šoli v Starem trgu pri Ložu, opaža, da se otroci radi pohvalijo, kaj so počeli med počitnicami, a pri tem ne razlikujejo med dražjimi in cenejšimi načini: »Bolj kot lokacija ali finance je zanje pomembno vzdušje, bližina, ki jo čutijo z družino in sorodniki.« 

Pogosto so bolj odrasli občutljivi na statusne in premoženjske razlike. Če se med otroki pojavi tekmovalnost ali nevoščljivost, Breznikova svetuje odkrit pogovor o tem, da imamo različne finančne položaje, a da denar ne odloča, kako kakovostno preživljamo čas. Spominja na možnost, da se otroci, katerih starši si ne morejo privoščiti počitnic, vključijo v kolonije, ki jih pripravljajo različne organizacije. 

Veliko možnosti je tudi v domačem okolju, kot so npr. oratoriji, ki jih otroci radi obiskujejo in kakovostno preživijo čas, ko so starši še v službi. Najbolj pa si zapomnijo trenutke, ki jim jih namenimo starši in jih ne more nadomestiti še tako luksuzen dopust.


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Naša družina (31/2020).

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh