Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako na Poljskem obhajajo božič

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 12. 2020 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2020 / 05:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako na Poljskem obhajajo božič

Kako na Poljskem obhajajo božič

Voščilo poljskega veleposlanika Krzysztofa Olendzkega ustvarjalcem in bralcem Družine.

Krzysztof Olendzki, veleposlanik Republike Poljske, z ženo Joanno Olendzko FOTO: osebni arhiv veleposlanika

Veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji, Krzysztof Olendzki, je v letošnjem adventu namenil posebno božično voščilo ustvarjalcem in bralcem katoliškega tednika Družina, v katerem predstavlja tradicionalno obhajanje praznika Jezusovega rojstva v svoji domovini.

Spoštovani ustvarjalci in bralci Družine,

sveti večer je čas pričakovanja. Pričakovanja rojstva Jezusa Kristusa. To je najpomembnejši večer za nas Poljake in gotovo tudi za vas Slovence.

Na Poljskem se na predvečer božiča že stoletja zbiramo ob družinski mizi v veselem praznovanju rojstva Upanja, Miru in Ljubezni. Voščimo si z lomljenjem opłatka, bele hostije iz pšenične moke, simbolom sprave in edinosti. Sedemo k božični večerji, na kateri se zvrsti dvanajst postnih jedi. Na praznični mizi vedno pripravimo pogrinjek več – za gosta, ki lahko nepričakovano potrka na naša vrata.

Skozi zgodovino smo božič praznovali v različnih razmerah in časih, radostnih, pa tudi težkih. V vojnah, ki so nam vzele svojce, ter v obdobjih miru in blagostanja. Praznovali smo v družinskem krogu, v toplini doma, a tudi na tujem, pogosto osamljeni. Prav zmeraj pa smo s pričevanjem svetlobe božične zvezde in drevesca, plamena sveče na mizi ter nasmeha bližnjih v božično jutro vstopili z novim upanjem v srcu.

Danes vam, slovenski prijatelji, v imenu vseh Poljakov z ženo Joanno želiva veselo in navdihujoče praznovanje te Skrivnosti Ljubezni. Naj v vaši prelepi Sloveniji vedno vladata sprava in mir.

Krzysztof Olendzki


Tradicionalni poljski opłatki FOTO: osebni arhiv veleposlanika

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh