Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako pozdraviti dolgčas?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 10. 2019 / 08:28
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2019 / 08:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako pozdraviti dolgčas?

Dolgčasa nihče ne mara, še posebej ne otroci. Kako nemirni so, ko ne vedo, kaj bi počeli!

Ena izmed hudih »bolezni« je dolgčas. Iz njega se lahko rodijo imenitne, ustvarjalne ideje, ki ga preženejo, pogosto pa se marsikdo želi otresti z neprimernimi dejanji, s katerimi škodi sebi in drugim.



Čas, ko ne vemo, kaj bi počeli, pokaže, kakšni smo. Naj bo presežek časa (kako redko pa ga še imamo?) priložnost, da se ozremo okrog in preverimo, ali ne kdo potrebuje kakšen pomoči. Ali pa lahko nekoga presenetimo s prijaznim obiskom ali klicem. Dolgčasa pač nihče ne mara, še posebej ne otroci. Kako nemirni so, ko ne vedo, kaj bi počeli!

Ta pesem ozdravi ribo

Eno od idej, ki bi jih lahko zaposlila, lahko najdete v radijski igri Ta pesem ozdravi ribo, ki je zaživela v produkciji Uredništva igranega programa RTV Slovenija. Njen avtor je francoski pisatelj Jean Pierre Siméon, ki je besedilo napisal za slikanico, za radijsko priredbo, režijo in prevod iz angleščine pa je poskrbela Ana Krauthaker.

Deklica Zoja opazi, da se njena riba Leon čudno obnaša, prav nič ni igriv, skriva se in spi. Ugotovi, da je Leonu dolgčas. Mami se pač mudi in nima časa, da bi se ukvarjala z njima, zato Zoji na hitro svetuje, naj Leonu podari pesem, ta ga bo ozdravila. Ampak Zoja ne ve, kaj je to pesem, je pa kot vsi otroci radovedna in želi pomagati svojemu Leonu. Tako išče pesem doma in v njegovi okolici. Vsak, ki ga sreča, ji pove nekaj drugega. Iz vseh odgovorov pa Zoja sestavi pesem.

Tako je pesem zaposlila Zojo. Ko jo je iskala, je šla ven, se pogovarjala z ljudmi in razmišljala o skrivnosti pesmi. Ob poslušanju se hkrati tudi poslušalec sprašuje, kako odgovoriti na vprašanje, kaj je pesem.

Igra tako odpira več tem: kakšna »bolezen« je dolgčas, kaj je pesem, kako ustvarjalna je lahko igra, kaj otroku pomeni pogovor? Starši se vsak dan trudijo »zaposliti« svojega otroka, da ne bo nemiren. Prav gotovo je so prav pesem, igra in pogovor lahko odgovor. Ali pa poslušanje dobre radijske igre, kot je Ta pesem ozdravi ribo. »In nenadoma si v drugem svetu,« skleneta ob koncu Zoja in Leon, ki najde svojo pesem.

Prikladno tudi za starše, mar ne? Še en dokaz, da je ta zgodba za otroke lahko zelo primerna tudi za odrasle, kar govori o njeni kakovosti.

Nominacija za nagrado Prix Europa

Igra je nominirana za nagrado na festivalu Prix Europa v Berlinu, ki se od leta 1987, ko sta jo ustanovila Evropska kulturna fundacija in Svet Evrope, podeljuje za najboljšo evropsko televizijsko, radijsko in spletno produkcijo. Ali bo igra Ta pesem ozdravi ribo nagrado prejela, bo znano konec tedna.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh