Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako ravnati, če nas v gorah ujame nevihta?

Za vas piše:
J. P.
Objava: 30. 08. 2022 / 06:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2022 / 07:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako ravnati, če nas v gorah ujame nevihta?
Zaščite pred udarom strele ni, je zgolj preventiva. FOTO: Matjaž Šerkezi

Kako ravnati, če nas v gorah ujame nevihta?

Minuli konec tedna sta po udarih strele umrla planinca pod vrhom Triglava in na Slavniku, sredi julija pa je udar strele na Malem Triglavu poškodoval 18 pohodnikov.

Kako torej ravnati, če nas v gorah ujame nevihta? Že pred štirimi leti je o tem na spletni strani Planinske zveze Slovenije (PZS) svetoval gorski reševalec Matjaž Šerkezi, tudi strokovni sodelavec PZS za področje Odbora za usposabljanje in preventivo.

Zaščite ni, je le preventiva

Zaščite pred udarom strele ni, je zgolj preventiva, kar pomeni, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo v popoldanskem času, ko so poletne nevihte najpogostejše, že na varnem v dolini ali planinski koči, kar sta tudi edini varni mesti pred udarom strele.

Sestop z grebenov in izpostavljenih vrhov

Če nas nevihta preseneti v gorah, je nujno sestopiti z grebenov in izpostavljenih vrhov, zlasti tam, kjer so jeklenice ali predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine, opozarja Šerkezi.

S sebe odstranimo kovinske predmete

S sebe odstranimo vse kovinske predmete in jih ne odvržemo, temveč spravimo na varno mesto proč od sebe, saj jih bomo po hudi uri potrebovali. Šerkezi svetuje tudi, da se usedete na vrv ali hrbtno podlago nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in oblečete v zaščitna oblačila.

Svetuje gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi. FOTO: osebni arhiv

Biti moramo čim nižji

Biti moramo čim nižji. Paziti je treba tudi, če imamo na glavi čelado s kovinskimi zakovicami. V tem primeru jo je bolje sneti z glave.

Izogibamo se ...

Izogibamo se osamelih, izpostavljenih predmetov (drevesa, viharniki, žandarji …) in pazimo, da se sami ne izpostavimo. S telesom se ne dotikamo sten, po katerih se lahko »sprehodijo« tokovi strele. Če smo v kotanji, jami, je najvarnejše mesto sredina; če smo na robu police, se je dobro pripeti z vrvjo, ki naj od nas teče po tleh.

Prostori, kamor strele redno udarjajo

Izogibajmo se prostorov, kamor strele redno udarjajo. Spoznamo jih po razklanih deblih dreves, razritih tleh, preklanih skalah, rdečkastih kamninah. Vlažne grape in žlebovi, po katerih teče voda, so tudi zelo verjetna mesta za udar strele.

Najvarneje je na melišču

Najvarneje pred udarom strele je na melišču, na katerem čepimo ali sedimo na nahrbtniku. Če vseeno nadaljujemo sestopanje, naj bo razdalja med nami vsaj 20 metrov, še opozarja Šerkezi.

Izogibajmo se prostorov, kamor strele redno udarjajo. Spoznamo jih po razklanih deblih dreves, razritih tleh, preklanih skalah, rdečkastih kamninah. Vlažne grape in žlebovi, po katerih teče voda, so tudi zelo verjetna mesta za udar strele.


POMEMBNI NAPOTKI

  • Preverite vremensko napoved in jo upoštevajte pri načrtovanju svojih aktivnosti v hribih.
  • Seznanite se z vremenskimi in klimatskimi značilnostmi želenega cilja.
  • Opremite se vremenski napovedi ustrezno, upoštevajte vreme in druge razmere; bolje je imeti suh anorak kot mokro glavo.
  • Med turo spremljajte razvoj vremena in se ravnajte po vremenu in razmerah.
  • Rana ura je zlata ura – plohe in nevihte se večinoma pojavijo popoldne.
  • Spremljajte razvoj kopastih oblakov, njihov zgodnji dopoldanski pojav je znanilec neviht.
  • Če čutite vlažnost ozračja ali ne morete videti daleč (zrak je moten), potem se vlažnost zraka povečuje, kar viša verjetnost nastanka neviht.
  • Če se pripravlja k nevihti, se umaknite z izpostavljenih točk, po možnosti v zavetje.
  • V lepem vremenu in ugodnih razmerah je vsak cilj v hribih lažje dosegljiv.
Nalaganje
Nazaj na vrh