Zapri
Iskanje

Kako razumeti islam in džihad?

Za vas piše:
K. C.
Objava: 25. 01. 2017 / 14:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kako razumeti islam in džihad?

V sredo, 25. januarja, je bila v Galeriji Družina predstavitev knjige Razumeti islam in džihad, ki jo je napisal Nabeel Qureshi.

Foto: Bogomir Štefanič

V sredo, 25. januarja, je bila v Galeriji Družina predstavitev knjige Razumeti islam in džihad, ki jo je napisal Nabeel Qureshi. V Sloveniji je po popisu prebivalstva iz leta 2002 2,4 odstotka muslimanov, v Ljubljani je tik pred končanjem džamija, pa vendar to vero slabo poznamo. O islamu sta spregovorila generalni tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić in prevajalec knjige dr. Drago Ocvirk.

Drago Ocvirk je dejal, da je knjiga napisana hkrati strokovno in poljudno, da jo lahko vsak razume. Nabeel Qureshi je nameraval s knjigo vzpostaviti sožitje in spoštovanje do muslimanov. Ob preučevanju islama je ugotovil, da je hotel islam nevtralizirati prvotni ekspanzivni naboj. V sodobnem času je večja možnost informiranja, zato se tudi oblikujejo skupine mimo tradicionalnega islama, ki hočejo spremeniti svet, je dejal Ocvirk.

Nevzet Porić je poudaril, da so terorizem, nasilje in ekstremizem nesprejemljivi in jih ostro obsoja. Vendar je bil kritičen do avtorja. Dejal je, da ne navaja virov, zanemarja zgodovinski kontekst in okoliščine, piše brez trdne argumentacije. Po njegovem mnenju prikazuje islam kot nasilno religijo. Avtor knjige v uvodu poudari, da knjiga nima namena obravnavati džihada vsestransko, marveč hoče biti le preprost abecednik, ki bo razjasnil določena vprašanja in usmeril na boljšo pot naprej.

Več o predstavitvi knjige si oglejte v spodnjih videih.
Nalaganje
Nazaj na vrh