Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako se je angleški admiral znašel v Hotelu Slon

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 09. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2023 / 20:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako se je angleški admiral znašel v Hotelu Slon
Spominsko ploščo sta skupaj odkrila britanska veleposlanica v Sloveniji nj. eksc. Tiffany Sadler in brigadir Milan Žurman. FOTO: hotelslon.com

Kako se je angleški admiral znašel v Hotelu Slon

V ljubljanskem Hotelu Slon so v začetku letošnjega septembra odkrili spominsko ploščo znamenitemu angleškemu admiralu Horatiu Nelsonu in ob tej priložnosti odprli tudi zanimivo razstavo.

Admiral Lord Nelson je namreč leta 1800 obiskal Slovenijo in je s spremljevalci bival v takrat edinem ljubljanskem hotelu. Obeležje v spomin na ta zgodovinski dogodek so v Hotelu Slon pripravili v sodelovanju z britanskim veleposlaništvom v Sloveniji in gospo veleposlanico, Nj. eksc. Tiffany Sadler, ter Nelsonovim društvom (The Nelson Society).

Gostujoča razstava v Hotelu Slon. FOTO: hotelslon.com

Ob odkritju spominske plošče so v hotelski avli odprli tudi gostujočo razstavo Parka Vojaške zgodovine Pivka o življenju in dosežkih admirala Lorda Nelsona, enega največjih mornariških poveljnikov vseh časov.

Admiral Lord Horatio Nelson. FOTO: hotelslon.com

Admiral Lord Horatio Nelson je avgusta 1800 v spremstvu svoje velike ljubezni Lady Hamilton in širše delegacije potoval skozi Slovenijo. Lord Nelson in Lady Hamilton sta na poti obiskala tudi Ljubljano in se nastanila v najimenitnejšem (takrat pravzaprav edinem) hotelu v mestu, ki ga danes poznamo kot Hotel Slon.

Utrinki z razstave. FOTO: hotelslon.com

V Parku vojaške zgodovine Pivka so za to priložnost pripravili gostujočo razstavo, ki govori o Nelsonovem življenju, njegovem popotovanju skozi takratno deželo Kranjsko in o legendarni bitki pri Trafalgarju leta 1805, v kateri je Nelson Veliko Britanijo popeljal do izjemne zmage nad združeno francosko-špansko floto. V bitki je bil žal ustreljen in je izgubil življenje, v domovini pa je s svojimi vojaškimi sposobnostmi in dosežki pridobil sloves narodnega junaka.

Dogodek je vodil Keith Miles, ob njem glavni direktor Hotela Slon Gregor Jamnik.  FOTO: hotelslon.com

Spominsko slovesnost v Hotelu Slon je vodil g. Keith Miles, nosilec Reda britanskega imperija in častni predsednik Britansko-slovenskega društva ter redni kolumnist Družinine priloge Slovenski čas.

Ploščo sta skupaj odkrila britanska veleposlanica v Sloveniji nj. eksc. Tiffany Sadler in brigadir Milan Žurman. FOTO: hotelslon.com

Ob spominski plaketi je stala slavnostna garda mornarice, slovensko in britansko himno je zaigral trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske. Ploščo sta skupaj odkrila britanska veleposlanica v Sloveniji nj. eksc. Tiffany Sadler in brigadir Milan Žurman.

Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine v Pivki, in Keith Miles. FOTO: hotelslon.com

Po besedah glavnega direktorja Hotela Slon, Gregorja Jamnika, je obeležje omenjenega zgodovinskega dogodka tako za hotel kot za prestolnico Ljubljano izrednega pomena, saj »predstavlja prelomno točko v večstoletni zgodovini Hotela Slon in simbolizira harmonično vez med Slovenijo in Združenim kraljestvom,« kot so zapisali na spletni strani hotela.

Nalaganje
Nazaj na vrh