Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako ti je ime?

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 10. 09. 2021 / 16:12
Oznake: Krst, Mnenja
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 06:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako ti je ime?
Avtorica komentarja je urednica Naše družine Mojca Purger. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Kako ti je ime?

Najpogostejše ime novorojenih fantkov v letu 2020 je bilo Luka, deklic pa Ema. Sicer v Sloveniji še vedno živi največ Francev, Janezov, Marij in An, pravijo podatki Statističnega urada RS, kjer so sestavili celo seznam izginjajočih imen.

V Sloveniji je le še nekaj Vilkov in Hild, pa Dragotinov in Julk ... Ta imena nadomeščajo t. i. sodobna imena, ki niso vezana na krščansko izročilo. Predstavljam si, da so župniki kdaj kar v zadregi, ko morajo Darisu, Sii, Lunu ali Kali določiti krstnega zavetnika oz. zavetnico.

Komentar je uvodnik v novi Naši družini (37/2021).

Osebno ime je prvo darilo, ki ga starši podarimo svojemu otroku. Dragoceno se mi zdi, kadar je otrok s svojim imenom povezan z nečim lepim. Za nas verujoče je to življenjsko pričevanje otrokovega zavetnika, za katerega verujemo, da je otroku blizu tudi v duhovnem smislu. Za nekoga drugega je pomembno, da ime nekaj pomeni v kakšnem drugem jeziku (npr. Amor) ali da je povezano s kakšnim božanstvom (npr. Aurora, Atena ...). Ime niso le črke, ampak nosi mnogo globlji pomen.

Naša družina na facebooku TUKAJ.

Ne nazadnje Bog ve za moje in za tvoje ime. Mojzesu je zagotovil: »Našel si milost v mojih očeh in poznam te po imenu,« (2 Mz 33,17). Jezus pa je dejal svojim učencem: »Veselite se, ker so vaša imena zapisana v nebesih« (Lk 10,20).

Kupi v trgovini

Akcija
Moj sveti krst
Za otroke
7,50€ 6,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh