Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšen je vozni park slovenskih škofov?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 07. 2013 / 08:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kakšen je vozni park slovenskih škofov?

Kakšen je vozni park slovenskih škofov?
Papež Frančišek je prepričan, da veselje kristjana ne izhaja iz posedovanja vedno novih tehnoloških dosežkov.

Papež Frančišek je minuli konec tedna ob srečanju s semeniščniki, novinkami in novinci, ki se pripravljajo na duhovni poklic, pojasnil, kako veselje kristjana gotovo ne izhaja iz posedovanja vedno novih telefonskih aparatov ali zadnjih modelov avtomobilov. Po njegovih besedah posvečena oseba ne bi smela imeti najnovejšega modela avtomobila, pač pa je primerneje, če izbere skromnejše prevozno sredstvo.

Na poizvedovanje slovenskih medijev, kakšne avtomobile vozijo slovenski škofje, so se včeraj odzvali tudi iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference.

Pri Slovenski škofovski konferenci so pozdravili izjavo papeža Frančiška, naj duhovniki, redovniki in redovnice nimajo luksuznih avtomobilov. Prepričani so, da razkošna oprema in razkošni predmeti niso v skladu z njihovim življenjem in poslanstvom. Kot so pojasnili, je vsak duhovnik zavezan k življenju, ki je skladno z evangelijem, zato so luksuzni avtomobili nezdružljivi z naravo duhovnikovega življenja in delovanja. Duhovniki zaradi narave svojega dela veliko časa preživijo na cesti, zato škofje priporočajo, naj izbirajo vozila srednjega cenovnega razreda, pri nakupu pa upoštevajo predvsem oznako varnosti ter cestne razmere v župniji (hribi, težko dostopni kraji itd.).

Pri SŠK ne vodijo evidence o voznem parku duhovnikov, saj njihovi avtomobili po župnijah v večini primerov niso službeni oziroma v lasti župnij, ampak so njihova osebna last. Škofje še pojasnjujejo, da katoliška Cerkev kot samostojna pravna oseba nima nobenega prevoznega sredstva. Avtomobili duhovnikov in škofov so njihova zasebna lastnina oz. so last škofij, župnij, redovnih skupnosti itd.

S katerimi avtomobili pa se vozijo slovenski škofje?

msgr. dr. Jurij BizjakŠkofija KoperVW Passat (starejši model)
msgr. Andrej GlavanŠkofija Novo mestoVW Passat (starejši model)
msgr. dr. Anton JamnikNadškofija LjubljanaVW Passat (starejši model)
msgr. dr. Stanislav LipovšekŠkofija CeljeVW Passat (starejši model)
msgr. dr. Anton StresNadškofija LjubljanaVW Passat (starejši model)
msgr. dr. Peter ŠtumpfŠkofija Murska SobotaFord S-Max (starejši model)
msgr. dr. Marjan TurnšekNadškofija MariborToyota Auris (starejši model)

Vir: katoliska-cerkev.si

Foto: katoliska-cerkev.si / splet
Nalaganje
Nazaj na vrh