Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred vrati novo šolsko leto, napoved interpelacije ministrice

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 08. 2021 / 14:16
Oznake: Šolstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2021 / 20:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred vrati novo šolsko leto, napoved interpelacije ministrice
Prvi šolski dan za osnovnošolce bo v sredo, 1. septembra. FOTO: Tatjana Splichal

Pred vrati novo šolsko leto, napoved interpelacije ministrice

Z ministrstva za izobraževanje, znanost iz šport so sporočili, da glede na lansko leto v novem šolskem letu ne bo večjih sistemskih sprememb.

Ob tem so na spletnem omrežju Twitter še zapisali, da bodo uvajali ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi. Novost je pogoj PCT, ki bo nujen za varno vstopanje v šolski prostor.

Svetovalna skupina predlaga ustrezno prezračevanje

Svetovalna skupina za covid-19 pri zdravstvenem ministrstvu za prihajajoče šolsko leto predlaga upoštevanja priporočil NIJZ glede prezračevanja, ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa predlagajo, da zagotovi tehnične podlage za ustrezne prezračevalne sistem, poroča STA. Ob tem je ministrstvu za zdravje predlagala, naj pripravi tehnične smernice in prioritete glede ustreznosti klimatskih naprav. Z navodili in priporočili naj nato seznani ustrezne resorje.

Priprava strateškega dokumenta

V okviru načrta za okrevanje in odpornost pripravljajo strateški dokument razvoja izobraževalne in raziskovalne infrastrukture, pri katerem bodo upoštevani različni vidiki, vključno s pomenom notranjega okolja, v pogledu kakovosti zraka in toplotnega okolja. Vse skupaj bo podlaga za nadaljnja in sistematična vlaganja v infrastrukturo, še navaja STA.

Priporočila NIJZ po navedbah ministrstva eksplicitno ne narekujejo nabave dodatnih prezračevalnih oz. ultravijoličnih čistilnikov zraka. Prvi korak je izdelava načrta prezračevanja, ki ga pripravi vsak zavod. Načrt pa naj temelji na obstoječem sistemu prezračevanja (naravno, mehansko).

Preverjanje primernosti prostorov

NIJZ priporoča vzgojno-izobraževalnim ustanovam, da pripravijo načrt prezračevanja posameznih prostorov s pomočjo strokovnjakov tehnične stroke. Med drugim svetuje še, da preverijo, ali se vsa okna varno odpirajo, kako deluje gretje … Dijaki, študenti in zaposleni naj imajo s sabo dodatna oblačila in primerno obutev. Če prostorov ni možno učinkovito zračiti, niso primerni za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa, še dodaja NIJZ.

Jutri je predviden sestanek ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol s predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje, Zavoda za šolstvo, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter sindikatov s področja vzgoje in izobraževanja.

Napoved interpelacije

Včeraj je šolska ministrica dr. Simona Kustec sporočila, da je okužena s koronavirusom, a da vse dejavnosti za začetek šole potekajo nemoteno. Medtem pa iz opozicijskih vrst prihaja napoved o interpelaciji šolske ministrice. Predsednica SD Tanja Fajon je po sestanku voditeljev štirih opozicijskih strank danes popoldne napovedala vložitev interpelacije zoper Kustečevo, ki ji očitajo, da 14 dni pred začetkom šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk. Ministrica je sicer eno interpelacijo letos že prestala.

Na napovedano interpelacijo se je vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič odzval z zapisom na Twitterju.

Na napovedano interpelacijo se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša.

Nalaganje
Nazaj na vrh