Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv dijakov in študentov na izpolnjevanje PCT pogojev

Za vas piše:
T. M.
Objava: 12. 08. 2021 / 16:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2021 / 16:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odziv dijakov in študentov na izpolnjevanje PCT pogojev
Dijaki in študentje opozarjajo na pomanjkanje informacij. FOTO: Tatjana Splichal.

Odziv dijakov in študentov na izpolnjevanje PCT pogojev

V študentski in dijaški organizaciji razumejo izpolnjevanje PCT pogoja v novem šolskem oz. študijskem letu kot nujnega za udeležbo v izobraževalnem procesu, ne podpirajo pa plačljivega testiranja.

V zvezi srednjih šol podpirajo samotestiranje dijakov in se sprašujejo, zakaj to ne bi veljalo še za učitelje. Vsi pa opozarjajo na pomanjkanje informacij.

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije je za STA povedala, da vsekakor podpira samotestiranje dijakov, ozaveščanje, to, da naj pride v šolo le zdrav dijak, in izvajanje pouka v šolskih prostorih. Pogoja PCT pa osebno ne podpira. 

Če bo testiranje plačljivo, bo verjetno tudi za dijake in ti enostavno ne bodo več obiskovali pouka, saj dijaki iz socialno ogroženih družin ne bodo zmogli tega stroška.

Odgovore na vse dileme in vprašanja v zvezi z začetkom novega šolskega leta predsednica zveze srednjih šol pričakuje prihodnji teden na sestanku s pristojnim ministrstvom.

Veliko nejasnosti 

Da so informacije v zvezi s pogojem PCT zelo nejasne, opozarja tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin. »Na našo prošnjo smo danes prejeli informacijo, da bomo imeli skupen sestanek z ministrstvoma za zdravje ter za izobraževanje, znanost in šport v ponedeljek. Tako upamo, da bomo lahko dobili malo več informacij, kar se tiče pogoja PCT,« je dejala za STA.

Na Študentski organizaciji Slovenije so presenečeni nad odzivom in sporočili ministrstva za zdravje o tem, da se študentske organizacije strinjajo s predstavljenimi pogoji za izvajanje študija v novem študijskem letu. »Medtem ko razumemo pogoj PCT za udeležbo pri študiju v živo, pa ne moremo pristati na pogoj, da bodo testi za necepljene učence, dijake in študente po novem plačljivi,« je za STA poudaril predsednik ŠOS Andrej Pirjevec.

Brezplačno testiranje je edini način, da je javno šolstvo v prihajajočem študijskem letu dostopno za vse.

Nova uredba, ki v veljavo stopa 23. avgusta in zahteva pogoj PCT za obisk predavanj, po Pirjevčevem mnenju predstavlja oviro pri dostopnosti do deklarativno brezplačnega javnega šolstva. ŠOS še naprej poziva učitelje, visokošolsko osebje, dijake in študente, da se proti koronavirusu cepijo.

Bralniki QR kod na vhodih fakultet? 

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je danes, 12. avgusta, izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so študenti večinoma sprejeli sistem PCT kot pogoj za delovanje univerz. 

Glede preverjanja izpolnjevanja pogojev bodo po njegovih besedah izkoristili sodobne sisteme, sam je naklonjen čitalcem QR kod na vhodih fakultet.

Ob tem je državni sekretar med drugim še enkrat pozval predstavnike šolstva, naj dajo zgled in pripomorejo k dvigu ravni precepljenosti.

S predstavniki študentov, fakultet in ministrstva za izobraževanje se bodo še pred koncem meseca sestali in določili operativne naloge, njegov predlog pa je, da se na vhodih fakultet namestijo bralniki QR kod. 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh