Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kampanja pred novembrskimi referendumi se je začela

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 10. 2022 / 10:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2022 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kampanja pred novembrskimi referendumi se je začela
Referendumska kampanja traja do petka, 25. novembra, do polnoči. FOTO: Tatjana Splichal

Kampanja pred novembrskimi referendumi se je začela

Z današnjim dnem je začela teči volilna kampanja pred referendumi o treh vladnih zakonih (o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTV Slovenija), ki bodo v nedeljo, 27. novembra 2022. Kampanja bo trajala do petka, 25. novembra, do polnoči. Pobudnica referendumov je Slovenska demokratska stranka (SDS).

Kot je zapisano v rokovniku referendumskih opravil, so predvčerajšnjim, v torek, 25. oktobra, ki je bil določen kot dan razpisa referendumov, začeli teči roki za opravila, potrebna za izvedbo referendumov. Takrat so na notranjem ministrstvu objavili število volilnih upravičencev v državi ter posamezni volilni enoti oziroma volilnem okraju. Teh je skupaj 1.695.330, kar pomeni, da je zavrnitveni kvorum 339.066 glasov volivk in volivcev.

Konec kampanje vsaj 24 ur pred dnem glasovanja

Z današnjim dnem, četrtkom, 27. oktobrom, pa se tudi uradno začenja volilna kampanja, ki se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, torej pred začetkom sobote, 26. novembra. Zdaj morajo najprej, do 1. novembra, okrajne volilne komisije določiti območja volišč in njihove sedeže na območju okraja in to sporočiti Geodetski upravi Republike Slovenije (GURS) in Državni volilni komisiji (DVK).

Kdaj bo predčasno glasovanje?

Do istega dne, torej 1. novembra, mora DVK dobiti podatek o organizatorju referendumske kampanje in njegovi odgovorni osebi in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za referendumsko kampanji – organizator ga mora odpreti z oznako »za referendumsko kampanjo« in pri tem navesti tudi referendum, za katerega organizira kampanjo. Predčasno glasovanje bo med torkom in četrtkom, 22. in 24. novembrom, vsak dan med 7. in 19. uro.

157.437 podpisov podpore

Spomnimo: predlagatelj referendumov proti bohotenju birokracije, proti politizaciji RTV in proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe, stranka SDS, je v za to predvidenih 35 dneh, v katerih je moral zbrati vsaj po 40.000 na upravnih enotah overjenih podpisov podpore za vsako od treh referendumskih pobud, skupaj vložil 157.437 podpisov državljank in državljanov v državni zbor, ki je (kljub nasprotovanju predlagatelja) za dan glasovanja izbral nedeljo, 27. novembra 2022, ko sicer ni drugih volitev.

Nalaganje
Nazaj na vrh