Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Referendumi: koliko glasov bo potrebnih za zavrnitveni kvorum?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 10. 2022 / 19:33
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2022 / 19:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Referendumi: koliko glasov bo potrebnih za zavrnitveni kvorum?

Referendumi: koliko glasov bo potrebnih za zavrnitveni kvorum?

Koliko volivcev bo moralo na treh novembrskih referendumih glasovati proti uveljavitvi posameznega zakona, da bo dosežen kvorum, potreben za referendumsko zavrnitev zakonov? Odgovarja ministrstvo za notranje zadeve.

Pred tednom dni, v torek, 18. oktobra, so poslanke in poslanci državnega zbora večinsko sprejeli tri odloke o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah Zakona o Vladi RS, Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o RTV Slovenija in Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi. S tremi referendumi se je predlagatelj, stranka SDS, odzval na tri po njihovem škodljive vladne zakone.

Začetek referendumskih opravil

Za dan splošnega glasovanja na referendumih (v 35 dneh je tri referendumske pobude z overjenimi podpisi podprlo 157.437 državljank in državljanov) so poslanke in poslanci potrdili zadnjo novembrsko nedeljo, 27. novembra, ki ni hkrati tudi volilna nedelja, kar je bila sicer želja predlagateljev. Za danes, torek, 25. oktobra, pa je bil določen dan razpisa referendumov, s katerim začnejo tudi teči roki za opravila, potrebna za izvedbo.

Zavrnitveni kvorum: 339.066 glasov

Skladno s 23. členom Zakona o volilni in referendumski kampanji je Ministrstvo za notranje zadeve danes, na dan začetka referendumskih opravil, objavilo tudi število volilnih upravičencev v vsej državi in po posamezni volilni enoti in okraju. Skupno bo lahko glasovalo 1.695.330 upravičenk in upravičencev, za zavrnitev zakonov na referendumu bi moralo torej proti uveljavitvi posameznega zakona glasovati vsaj 339.066 volivk in volivcev.

Kdaj je zakon na referendumu zavrnjen?

Po zakonskih določbah, ki veljajo od ustavnih sprememb leta 2013, je namreč zakon na referendumu zavrnjen v primeru, da proti njemu glasuje večina volivk in volivcev, ki so veljavno glasovali, pod dodatnim pogojem, da proti zakonu glasuje vsaj petina vseh volilnih upravičencev. To pomeni tudi, da niti 339.066 obkroženih glasov proti ne bi bilo dovolj, če bi še več volivk in volivcev na referendumu obkrožilo »za«.

Kje je največ in kje najmanj upravičencev?

Po podatkih notranjega ministrstva je največ volilnih upravičencev v volilni enoti 3, Ljubljana Center, in sicer 219.899, najmanj pa v volilni enoti 7 s sedežem v Mariboru, in sicer 208.006. Možnost glasovanja bo imelo 1.588.469 volivk in volivcev v Sloveniji in 106.861 volilnih upravičencev s stalnim prebivališčem v tujini. Po besedah SDS bodo to referendumi proti bohotenju birokracije, proti politizaciji RTV in proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe.


Na naslovni fotografiji: Overjeni podpisi v podporo referendumom. (FOTO: SDS)

Nalaganje
Nazaj na vrh