Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kanada: 40 milijard kanadskih dolarjev za odškodnine otrokom staroselcev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 12. 2021 / 05:30
Oznake: Cerkev, Družba, Odnosi, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 18:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kanada: 40 milijard kanadskih dolarjev za odškodnine otrokom staroselcev
Pred nekdanjo internatsko šolo v kanadskem Kamloopsu FOTO: Vatican Media

Kanada: 40 milijard kanadskih dolarjev za odškodnine otrokom staroselcev

Kanadski minister za staroselce je včeraj oznanil, da bo tamkajšnja vlada namenila 40 milijard kanadskih dolarjev (okoli 27 milijard evrov) za plačilo odškodnin in ustanovitev morebitnih skladov za dolgoročno pomoč otrokom staroselcev, da se prihodnjim rodovom nikoli ne bi bilo treba soočati s sistemskimi tragedijami, kakršne so doletele njihove prednike.

Pristojni so potrdili, poroča spletni portal Vatican News, da bo vlada začela izplačevati dogovorjena sredstva takoj, ko bo urejena vsa pravna in sodna dokumentacija. Na sodišču se ukvarjajo s številnimi tožbami zaradi sistema internatskih šol, ki je staroselske otroke ločil od njihovih družin, v internatih pa so zanje zelo slabo skrbeli, pogosto so bili telesno, duševno in tudi spolno zlorabljeni. Tovrstne šole so delovale od devetdesetih let 19. do sredine 20. stoletja, bile pa so v rokah vlade in različnih cerkva.

Kanadska vlada bo začela izplačevati dogovorjena sredstva takoj, ko bo urejena vsa pravna in sodna dokumentacija.

Kanadčani in skupaj z njimi ves svet so bili povsem osupli, ko so maja letos na območju nekdanjih internatskih šol v Britanski Kolumbiji našli posmrtne ostanke 215 otrok, za katere so pozneje ugotovili, da so bili staroselskega porekla, najmlajši med njimi pa niso bili starejši od treh let. Pozneje so odkrili še druge množične grobove, zato so pristojni odredili preiskavo glede dogajanja v internatskih šolah, predvideno pa je tudi razkritje imen umrlih otrok ter pomoč njihovim svojcem.

Papežev poziv

Po odkritju množičnih grobov je tudi papež Frančišek izrazil svoje ogorčenje nad dogajanjem v Kanadi ter tamkajšnje politične in verske oblasti pozval, naj »še naprej sodelujejo, odločeni, da osvetlijo te žalostne dogodke ter ponižno stopijo na pot sprave in ozdravljenja«.

Papež je v nagovoru med opoldanskim angelusom 6. junija letos še pozval vse pristojne, naj se »oddaljijo od kolonizacijskega modela, kakor tudi današnjih ideoloških kolonizacij, ter drug ob drugem hodijo po poti dialoga, medsebojnega spoštovanja ter priznanja pravic in kulturnih vrednot vseh sinov in hčera Kanade«.

Predstavniki kanadske Cerkve in staroselskih starešin se bodo s papežem Frančiškom predvidoma srečali spomladi prihodnje leto.

Tudi kanadski škofje so izrazili globoko obžalovanje nad dogajanjem v internatskih šolah in svojo pripravljenost za nadaljnje spremljanje staroselskih družin in njihovih občestev. V letošnjem decembru je bilo kot konkretno znamenje solidarnosti in skupnega delovanja predvideno srečanje predstavnikov kanadske Cerkve in staroselskih starešin s papežem Frančiškom, vendar je bil obisk Vatikana zaradi epidemiološke krize odpovedan in prestavljen na pomlad 2022.

Kupi v trgovini

Ameriška predavanja
Filozofija in esejistika
9,01€
Nalaganje
Nazaj na vrh