Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče izrazil bolečino ob najdbi otroških trupel v Kanadi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 06. 2021 / 10:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2021 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče izrazil bolečino ob najdbi otroških trupel v Kanadi

Sveti oče izrazil bolečino ob najdbi otroških trupel v Kanadi

Cerkev pod pritiskom: kanadska vlada zahteva papeževo opravičilo.

Otroški čevlji, cvetje in plišaste igrače v spomin umrlim otrokom v Kamloopsu FOTO: Vatican Media

Kanadska vlada je izrazila zahtevo po uradnem papeževem opravičilu za nekdanjo vlogo Katoliške cerkve v upravljanju kanadskih domov za prevzgojo staroselskih otrok, poroča avstrijski Kathpress. Poziv je prišel nekaj dni po pretresljivi najdbi množičnega grobišča na dvorišču nekdanjega tovrstnega doma v kanadskem mestecu Kamloops, kjer so raziskovalci odkrili posmrtne ostanke 215 otrok. Cerkev je internat na zahodu države odprla leta 1890, v ustanovi pa so bivali otroci staroselskih družin, ki naj bi jih »prevzgojili« po načelih krščanske civilizacije.

Kanadska vlada pod vodstvom Justina Trudeauja je po navedbah tamkajšnjih medijev odobrila nadaljnje iskanje neoznačenih grobov ob nekdanjih internatih; posmrtne ostanke žrtev iz Kamloopsa so odkrili s pomočjo podtalnih radarskih raziskav.

Zahteva po papeževem opravičilu

Papeževo opravičilo je bilo že v preteklosti eno izmed 94 priporočil Komisije za resnico in spravo, ki se ukvarja s krivičnim ravnanjem v omenjenih domovih. Kanadska vlada se je za dogajanje, ki ga je komisija imenovala kulturni genocid, uradno opravičila leta 2008. Predsednik kanadske vlade je že leta 2017 med obiskom v Vatikanu papeža prosil, naj prošnji po opravičilu ugodi.

Kanadska škofovska konferenca je leta 2018 sporočila, da se papež ne more osebno opravičiti za dogajanje v tamkajšnjih internatih, vsekakor pa obžaluje sleherno krivico, ki se je kdaj koli zgodila kateremu koli staroselcu po vsem svetu. Predstavnikom kanadske vlade se to zdi »sramotno«: minister za staroselce, Marc Miller, je izjavil, da krivda za dogajanje v njihovih internatih v celoti leži na ramenih kanadskih katoliških škofov; Carolyn Bennett, ministrica za odnose s staroselci, pa je izjavila, kako bi papeževo opravičilo lahko pripomoglo k ozdravljenju preživelih: »Slišati želijo, kako se bo papež opravičil.«

Papež izrazil bolečino ob najdbi množičnega grobišča v Kanadi

Papež Frančišek je po včerajšnji opoldanski molitvi angelovega češčenja spregovoril tudi o pretresljivi najdbi v Kanadi. Vernike je povabil k molitvi za družine in vse, ki jih je ta dogodek prizadel.

»Žalostno odkritje še bolj povečuje zavest o bolečinah in trpljenju v preteklosti. Kanadske politične in verske oblasti naj nadaljujejo z odločnim sodelovanjem, da bi osvetlili ta žalostni dogodek in ga ponižno napotili na pot sprave in ozdravljenja. Ti težki trenutki predstavljajo močan opomin vsem nam, naj se oddaljijo od kolonizacijskega modela, kakor tudi današnjih ideoloških kolonizacij, ter drug ob drugem hodijo po poti dialoga, medsebojnega spoštovanja ter priznanja pravic in kulturnih vrednot vseh sinov in hčera Kanade,« je po navedbah Radia Vatikan dejal sveti oče.

Zahtevna naloga za novega apostolskega nuncija v Kanadi

Papež je minuli konec tedna imenoval novega apostolskega nuncija v Kanadi, slovenskega nadškofa in vatikanskega diplomata dr. Ivana Jurkoviča, ki ga na novem delovnem mestu gotovo čaka tudi reševanje takšnih vprašanj. Seveda bo minilo nekaj časa, preden bo papež lahko sprejel nove odločitve glede dogajanja v kanadskih domovih, doslej pa je veljalo, kot spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, da je prošnjam po opravičilu v imenu Katoliške cerkve ugodil le v primeru, če je tisto državo tudi obiskal.

To se je recimo zgodilo leta 2018 na Irskem, kjer se je papež opravičil za zlorabe s strani duhovnikov in drugih posvečenih oseb, med obiskom v Boliviji leta 2015 pa se je opravičil »za številne grehe, ki so bili v Božjem imenu storjeni ameriškim staroselcem«.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh