Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kanada: dijak katoliške šole izključen zaradi nasprotovanja transspolnim straniščem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 02. 2023 / 10:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2023 / 13:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kanada: dijak katoliške šole izključen zaradi nasprotovanja transspolnim straniščem
16-letni Josh do konca šolskega leta ne sme obiskovati pouka. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Kanada: dijak katoliške šole izključen zaradi nasprotovanja transspolnim straniščem

Josh Alexander, 16-letni dijak katoliške gimnazije Svetega Jožefa v Kanadi, je bil v letošnjem februarju začasno izključen iz učnega procesa, ker je izrazil svoje versko in moralno nasprotovanje šolski politiki glede transspolnih toaletnih prostorov.

Katoliška gimnazija Svetega Jožefa v kanadski pokrajini Ontario dovoljuje moškim dijakom, ki se identificirajo kot transspolna dekleta, da uporabljajo toaletne prostore, namenjene dekletom. Josh je bil prvič izključen zaradi nasprotovanja šolski politiki glede transspolnih oseb novembra lani, ker naj bi »ustrahoval« svoje vrstnike. Ko se je v začetku februarja poskušal udeležiti pouka, so ga znova izključili in aretirali zaradi nedovoljenega vstopa na območje šole. Iz pripora je bil sicer izpuščen, vendar do konca šolskega leta ne sme obiskovati pouka.

Navedel sem besede iz Svetega pisma, dejal sem, da obstajata samo dva spola.

Josh, ki je baptist, je v pogovoru za ameriške katoliške medije pojasnil, kako so ga ob začetku obiskovanja katoliške šole »učenke zelo hitro obvestile, da učenci moškega spola uporabljajo ženska stranišča; to je bilo vprašanje, ki se je pojavilo v razredni razpravi, in izkoristil sem to priložnost, da sem povedal svoje mnenje, kot ga je lahko povedal vsak drug dijak, in navedel sem besede iz Svetega pisma, dejal sem, da obstajata samo dva spola. In ker so v razredu tudi transspolni dijaki, se je to očitno štelo za ustrahovanje«.

Ali Josh res ustrahuje svoje vrstnike?

Josh je svoje pomisleke o politiki glede transspolnih toaletnih prostorov izrazil tudi šolski upravi, vendar njegovega mnenja niso upoštevali. Skupaj z drugimi zaskrbljenimi dijaki je nato organiziral šolski protest, vendar so ga novembra lani, dva dni pred načrtovanim dogodkom, nenadoma začasno izključili iz šole.

Josha in njegove podpornike so označili za teroristično organizacijo.

Dijaki so 25. novembra pred šolo protest kljub temu izvedli, kot je bilo načrtovano. Krajevne LGTB skupine Arnpour Pride, Renfrew PRIDE in PFLAG Canada-Renfrew County so organizirale protiprotest in Joshevo skupino označile za »teroristično organizacijo«. Po poročanju ameriških medijev je gimnazija Svetega Jožefa obvestila dijake, ki so se udeležili Joshevega protesta, da jim bodo prepovedali dostop do šolskega prevoza.

Omenjena gimnazija trdi, da Josheva dejanja veljajo za ustrahovanje transspolnih dijakov. Josh je v pogovoru za medije povedal, da to ni bil njegov namen: »Moje vprašanje ni bilo povezano s posameznimi učenci,« je pojasnil. »Težave imam s sistemom, ki spodbuja takšno obliko neprimernega vedenja.«

Kršitev verske svobode

Kot je dejal, sočustvuje z »zmedenimi transspolnimi učenci«, saj meni, »da so jim storili krivico njihovi starši, družba in izobraževalni sistem, ki jim je vsilil to indoktrinacijo«. To pa ne pomeni, je zatrdil kanadski dijak, da njihovo vedenje odobrava, »še posebej, če gre za kršenje zasebnosti mojih vrstnic«.

Storil sem, kar verjamem, da je prav, kar je prav pred Bogom, zato sem na koncu dneva s tem zadovoljen.

Katoliški okrožni šolski svet, ki upravlja gimnazijo Svetega Jožefa ter 20 drugih osnovnih in srednjih šol na tem območju, je to vprašanje obravnaval v »odprtem pismu« skupnosti. V izjavi za javnost so povedali, da »trpinčenje, ki ustvarja nevaren prostor za naše učence, ni dopustno ... Od transspolne osebe se ne sme zahtevati, da uporablja ločeno stranišče ali garderobo, ker drugi izražajo nelagodje ali transfobna stališča, kot recimo izjave, da transspolne ženske ogrožajo druge ženske«.

Po kodeksu človekovih pravic v Ontariu morajo šole učencem omogočiti dostop do toaletnih prostorov, ki ustreza njihovi »spolni istovetnosti«. Josh namerava vložiti pritožbo zaradi kršenja verske svobode: »Veliko je ljudi, ki me sovražijo, toda zares mi je vseeno. Storil sem, kar verjamem, da je prav, kar je prav pred Bogom, zato sem na koncu dneva s tem zadovoljen.«

Nalaganje
Nazaj na vrh