Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kanada: katoliški škofje staroselce prosijo odpuščanja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 09. 2021 / 13:56
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 14:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kanada: katoliški škofje staroselce prosijo odpuščanja
Družina stoji pred nekdanjim internatom za otroke staroselcev v kanadskem Kamloopsu FOTO: Vatican Media

Kanada: katoliški škofje staroselce prosijo odpuščanja

Katoliški škofje v Kanadi so se opravičili za trpljenje, ki ga je Cerkev s svojo vpletenostjo v nekdanji sistem internatov za otroke staroselcev povzročila med tamkajšnjim prebivalstvom.

»Priznavamo težke zlorabe, ki so jih zagrešili nekateri člani našega katoliškega občestva: telesne, duševne, čustvene, duhovne, kulturne in spolne,« so škofje zapisali v izjavi, ki so jo objavili minuli konec tedna. To je doslej najobširnejša izjava Katoliške cerkve o žgoči temi, ki že več mesecev bremeni kanadsko javnost.

Priznavamo težke zlorabe, ki so jih zagrešili nekateri člani našega katoliškega občestva: telesne, duševne, čustvene, duhovne, kulturne in spolne.

Škofje v zapisu poudarjajo, da so mnoge katoliške verske skupnosti in škofije sodelovale v sistemu internatske »prevzgoje«, v katerem so zatirali jezike, kulturo in duhovnost otrok iz staroselskih družin. »Skupaj s katoliškimi ustanovami, ki so neposredno sodelovale pri delovanju internatskih šol in so se že opravičile staroselskim skupnostim, tudi mi, katoliški škofje, izražamo globoko obžalovanje in se iskreno opravičujemo,« so škofje zapisali ob sklepu zasedanja letne skupščine Kanadske škofovske konference.

Kanadski staroselci upajo na papežev obisk v državi

Škofje so v zapisu tudi napovedali, da bodo po vsej državi sprožili kampanje za zbiranje prostovoljnih sredstev, s katerimi naj bi podprli pobude za oživljanje staroselskih skupnosti. Poleg tega bodo sodelovali tudi s pristojnimi v Vatikanu in staroselskimi partnerji ter preverili, kakšne so možnosti za pastoralni obisk papeža Frančiška v Kanadi. Staroselski voditelji so papeža pred nekaj meseci pozvali, naj se v imenu Katoliške cerkve na kanadskih tleh opraviči vsem prizadetim. Skupina kanadskih staroselcev namerava v letošnjem decembru odpotovati v Vatikan in se tam srečati s svetim očetom.

Skupina kanadskih staroselcev namerava v letošnjem decembru odpotovati v Vatikan in se tam srečati s svetim očetom.

Od konca letošnjega maja so v Kanadi na ozemljih nekdanjih katoliških internatov z zemeljskim radarjem odkrili več kot 1.000 grobov s posmrtnimi ostanki otrok. V 19. in 20. stoletju so po nekaterih ocenah v internate prisilno namestili več kot 100.000 otrok staroselskih mater, z namenom, da jih »prilagodijo življenju v krščanski civilizaciji«. Mnoge izmed več kot 130 ustanov po vsej državi so bile pod okriljem redovnih skupnosti. Številni otroci so umrli zaradi nalezljivih bolezni, neznano število gojencev pa je bilo sodeč po poročilih telesno ali spolno zlorabljenih.

Kupi v trgovini

Ameriška predavanja
Filozofija in esejistika
9,01€
Nalaganje
Nazaj na vrh