Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kanadi odkrili novih 160 grobov staroselskih otrok

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 07. 2021 / 14:48
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2021 / 14:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Kanadi odkrili novih 160 grobov staroselskih otrok
Številni otroci staroselskih staršev so umrli zaradi nalezljivih bolezni FOTO: Vatican Media

V Kanadi odkrili novih 160 grobov staroselskih otrok

V Kanadi so na območju nekdanjega katoliškega internata za staroselske otroke znova našli večje število neoznačenih grobov.

Kot je po navedbah kanadskih medijev sporočila vodja staroselske skupnosti Penelakut, Joan Brown, so raziskovalci na ozemlju nekdanje šole na otoku Penelakut zahodno od Vancouvra naleteli na več kot 160 grobov s posmrtnimi ostanki preminulih otrok. V internatu pod okriljem Katoliške cerkve so od konca 19. stoletja do sredine sedemdesetih let 20. stoletja bivali otroci staroselskih mater.

»Srce se mi lomi,« je ob sporočilu o novi najdbi otroških grobov po navedbah avstrijskega Kathpressa izjavil predsednik kanadske vlade Justin Trudeau: »Tistih, ki so umrli, ne moremo priklicati nazaj v življenje, lahko pa in tudi bomo osvetlili resnico in še naprej sodelovali s staroselskimi skupnostmi ter se skupaj borili proti diskriminaciji in strukturiranemu rasizmu.«

Tistih, ki so umrli, ne moremo priklicati nazaj v življenje.

Številni otroci so umrli zaradi nalezljivih bolezni

Od konca letošnjega maja so v Kanadi na ozemljih nekdanjih katoliških internatov z zemeljskim radarjem odkrili več kot 1.000 grobov s posmrtnimi ostanki otrok. V 19. in 20. stoletju so po nekaterih ocenah v internate prisilno namestili več kot 100.000 otrok staroselskih mater, z namenom, da jih »prilagodijo življenju v krščanski civilizaciji«.

Mnoge izmed več kot 130 ustanov po vsej državi so bile pod okriljem redovnih skupnosti. Številni otroci so umrli zaradi nalezljivih bolezni, neznano število gojencev pa je bilo sodeč po poročilih telesno ali spolno zlorabljenih.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh