Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kanadski škofje napovedali nabirko za staroselce

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 07. 2021 / 18:45
Oznake: Cerkev, Družba, Svet, Vzgoja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2021 / 19:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kanadski škofje napovedali nabirko za staroselce
Kanadska staroselka moli na pokopališču nekdanjega internata Marieval FOTO: Vatican Media

Kanadski škofje napovedali nabirko za staroselce

»V luči najdb na pokopališčih nekdanjih internatov smo znova postali pozorni na trpljenje vseh, ki so jih prizadele te šole in kolonialni sistem.«

Škofje v kanadski pokrajini Saskatchewan so oznanili nabirko za potomce tamkajšnjih staroselskih prebivalcev. »Uslišali smo nujno prošnjo staroselcev in drugih državljanov, naj z novo nabirko podpremo preživele,« so škofje zapisali v pismu, o katerem so po navedbah avstrijskega Kathpressa v teh dneh poročali ameriški katoliški mediji.

Nabirka bo namenjena osebam, prizadetim zaradi nedavnih najdb posmrtnih ostankov več kot 1.000 otrok v bližini različnih nekdanjih prevzgojnih domov za otroke staroselcev. Zgolj na ozemlju nekdanje katoliške šole za otroke staroselskih mater v Saskatchewanu so konec letošnjega junija odkrili več kot 750 neoznačenih grobov.

»V luči najdb na pokopališčih nekdanjih internatov smo znova postali pozorni na trpljenje vseh, ki so jih prizadele te šole in kolonialni sistem,« so v pismu še zapisali škofje. Številni člani katoliškega občestva so preživelim in njihovim potomcem že zagotovili svojo solidarnost in podporo.

Številni člani katoliškega občestva so preživelim in njihovim potomcem že zagotovili svojo solidarnost in podporo.

Decembra srečanje predstavnikov Cerkve in staroselcev s papežem Frančiškom

V 19. in 20. stoletju je bilo več kot 100.000 otrok staroselskih mater – pogosto pod prisilo - privedenih v kanadske prevzgojne domove. Večina teh ustanov, po vsej državi jih je bilo več kot 130, je bila v upravi različnih katoliških redovnih skupnosti. Te naj bi po naročilu države otroke staroselcev uvedle v »krščansko civilizacijo«. Gojenci teh ustanov pogosto niso smeli govoriti maternega jezika, neznano število otrok in mladostnikov je bilo telesno ali spolno zlorabljenih. Mnogi so umrli zaradi nalezljivih bolezni.

Škofje so izrazili upanje na dialog med Katoliško cerkvijo in staroselskim prebivalstvom. Po njihovih navedbah naj bi v letošnjem decembru delegacijo obeh strani pričakovali tudi v Rimu, kjer naj bi bilo predvideno srečanje s papežem Frančiškom.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh