Zapri
Iskanje

Kanadski škofje napovedali nabirko za staroselce

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 07. 2021 / 18:45
Oznake: Cerkev, Družba, Svet, Vzgoja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2021 / 19:01
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kanadski škofje napovedali nabirko za staroselce

Kanadski škofje napovedali nabirko za staroselce
Kanadska staroselka moli na pokopališču nekdanjega internata Marieval FOTO: Vatican Media
»V luči najdb na pokopališčih nekdanjih internatov smo znova postali pozorni na trpljenje vseh, ki so jih prizadele te šole in kolonialni sistem.«

Škofje v kanadski pokrajini Saskatchewan so oznanili nabirko za potomce tamkajšnjih staroselskih prebivalcev. »Uslišali smo nujno prošnjo staroselcev in drugih državljanov, naj z novo nabirko podpremo preživele,« so škofje zapisali v pismu, o katerem so po navedbah avstrijskega Kathpressa v teh dneh poročali ameriški katoliški mediji.

Nabirka bo namenjena osebam, prizadetim zaradi nedavnih najdb posmrtnih ostankov več kot 1.000 otrok v bližini različnih nekdanjih prevzgojnih domov za otroke staroselcev. Zgolj na ozemlju nekdanje katoliške šole za otroke staroselskih mater v Saskatchewanu so konec letošnjega junija odkrili več kot 750 neoznačenih grobov.

»V luči najdb na pokopališčih nekdanjih internatov smo znova postali pozorni na trpljenje vseh, ki so jih prizadele te šole in kolonialni sistem,« so v pismu še zapisali škofje. Številni člani katoliškega občestva so preživelim in njihovim potomcem že zagotovili svojo solidarnost in podporo.

Številni člani katoliškega občestva so preživelim in njihovim potomcem že zagotovili svojo solidarnost in podporo.

Decembra srečanje predstavnikov Cerkve in staroselcev s papežem Frančiškom

V 19. in 20. stoletju je bilo več kot 100.000 otrok staroselskih mater – pogosto pod prisilo - privedenih v kanadske prevzgojne domove. Večina teh ustanov, po vsej državi jih je bilo več kot 130, je bila v upravi različnih katoliških redovnih skupnosti. Te naj bi po naročilu države otroke staroselcev uvedle v »krščansko civilizacijo«. Gojenci teh ustanov pogosto niso smeli govoriti maternega jezika, neznano število otrok in mladostnikov je bilo telesno ali spolno zlorabljenih. Mnogi so umrli zaradi nalezljivih bolezni.

Škofje so izrazili upanje na dialog med Katoliško cerkvijo in staroselskim prebivalstvom. Po njihovih navedbah naj bi v letošnjem decembru delegacijo obeh strani pričakovali tudi v Rimu, kjer naj bi bilo predvideno srečanje s papežem Frančiškom.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh