Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kanadski škofje upajo na papeževo srečanje s staroselci

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 06. 2021 / 06:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2021 / 13:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kanadski škofje upajo na papeževo srečanje s staroselci

Kanadski škofje upajo na papeževo srečanje s staroselci

Priložnost, da papež »prisluhne prizadetim in jim izrazi svojo bližino«.

Kamloops FOTO: Vatican Media

Kanadski katoliški škofje so izrazili upanje, da bi se še v letošnjem letu delegacija tamkajšnjih staroselcev v Vatikanu srečala s papežem Frančiškom, je po navedbah avstrijskega Kathpressa na svojem spletnem portalu poročal tednik vancouvrske nadškofije, B. C. Catholic.

Časnik navaja izjavo Kanadske škofovske konference, ki po lastnih besedah že več kot dve leti pripravlja srečanje »z raznoliko skupino starešin, preživelih iz internatskih šol in mladih iz vse države«. Projekt je zastal tudi zaradi epidemije koronavirusne bolezni. Cilj srečanja je »spodbuditi dialog in ozdravljenje« ter papežu Frančišku »dati priložnost, da pripadnikom staroselskih ljudstev neposredno prisluhne, jim izrazi svojo bližino ter z njimi razpravlja o učinkih kolonializacije in vlogi Cerkve«.

Napoved obširnega pojasnila dogajanja v domovih

Pred dvema tednoma je vodja staroselske skupnosti Tk'emlups te Secwepemc, Rosanne Casimir, javnost obvestila, da so v nekdanjem internatu za prevzgojo otrok staroselcev v bližini mesta Kamloops odkrili posmrtne ostanke 215 deklic in dečkov iz staroselskih družin. Vlada in Kanadska škofovska konferenca sta ob tem izrazili osuplost in napovedali obširno pojasnilo dogajanja sredi prejšnjega stoletja.

Internat v Kamloopsu je bil eden izmed 139 prevzgojnih domov v Kanadi. V letih med 1863 in 1998 je po naročilu kanadske vlade v teh ustanovah pristalo več kot 150.000 staroselskih otrok. Tam jim pogosto niso dovolili uporabljati maternega jezika, mnogi gojenci so bili deležni nasilne obravnave ali celo zlorab.

Vlada se je javno opravičila leta 2008

Številne domove je upravljala Katoliška cerkev, med njimi tudi internat v Kamloopsu. Odprt je bil leta 1890. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je tam bivalo okoli 500 otrok; leta 1969 so vodenje prevzeli državni organi, leta 1978 pa so dom zaprli.

Vlada v Ottawi se je po navedbah medijev že leta 2008 javno opravičila vsem preživelim gojencem omenjenih internatov in skupaj s tamkajšnjimi Cerkvami izplačala dve milijardi kanadskih dolarjev odškodnin (danes okoli 1,4 milijarde evrov). Izvedencem je doslej znanih 4.100 smrtnih primerov iz teh ustanov, vendar predvidevajo, da je število še dosti večje.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh