Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kanadi našli nove grobove ob nekdanjem internatu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 06. 2021 / 10:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Kanadi našli nove grobove ob nekdanjem internatu

V Kanadi našli nove grobove ob nekdanjem internatu

Odkritje več sto neoznačenih grobov otrok staroselcev na vzhodu Saskatchewana.

Protesti staroselcev v Kamloopsu FOTO: Vatican Media

V Kanadi so na območju nekdanjega katoliškega internata za otroke staroselcev znova odkrili večje število grobov, poroča avstrijski Kathpress. Po navedbah predstavnikov etnične skupine Cowessess so preiskovalci na ozemlju nekdanje internatske šole v kraju Marieval v osrednjekanadski pokrajini Saskatchewan našli posmrtne ostanke več sto preminulih otrok v neoznačenih grobovih. Zveza suverenih staroselskih narodov (Federation of Sovereign Indigenous First Nations) poroča o doslej največjem številu tovrstnih najdb v Kanadi.

Internatska šola za staroselske otroke v Marievalu, okoli 140 kilometrov vzhodno od pokrajinske prestolnice Regina, je delovala v letih med 1899 in 1997 na območju, kjer danes živi etnična skupina Cowessess. Ta je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja od Katoliške cerkve prevzela šolsko pokopališče. V začetku letošnjega junija so predstavniki t.i. First Nation z radarskimi napravami začeli iskati neoznačene grobove na tem območju.

To je druga večja najdba neoznačenih grobov v zadnjem mesecu dni. Konec maja so na območju nekdanje internatske šole v bližini mesteca Kamloops na zahodu Kanade našli posmrtne ostanke 215 otrok. V tovrstnih ustanovah so se šolali otroci staroselskih družin, ki so bili tam pogosto pod prisilo, da bi jih na zahtevo kanadske vlade »uvedli v krščansko civilizacijo«.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh