Zapri
Iskanje

Kandidat za ministra Jevšek ne bo več soboški župan

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 05. 2022 / 20:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2022 / 21:17
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kandidat za ministra Jevšek ne bo več soboški župan

Kandidat za ministra Jevšek ne bo več soboški župan
Aleksander Jevšek je kandidat za ministra za kohezijo in regionalni razvoj. FOTO: Socialni demokrati
Predsedstvo ene od treh koalicijskih partneric v prihodnji vladi, Socialnih demokratov (SD), se je seznanilo z vsebino koalicijske pogodbe in potrdilo njeno parafiranje ter strankine kandidate za ministre.

Po odločitvi SD, ki je sledila odločitvama Gibanja Svoboda in Levice, je torej koalicijska pogodba usklajena med vsemi koalicijskimi partnericami in velja za parafirano, pred dokončnim podpisom pa jo morajo potrditi še vsi ostali organi strank prihodnje koalicije.

Vodja poslancev bo Jani Prednik

Hkrati je predsedstvo SD prižgalo zeleno luč imenovanju Mira Pretnarja za sekretarja strankine poslanske skupine in Janija Prednika, ki je na aprilskih volitvah med vsemi kandidati SD prepričal največji delež volivcev (19,43 %, Ravne na Koroškem), za vodjo poslanske skupine. V prejšnjih mandatih je bil to Matjaž Han, zdaj kandidat za gospodarskega ministra.

Potrjeni ministrski kandidati

Prav tako je predsedstvo na dopisni seji potrdilo strankine ministrske kandidate, poleg že nekaj dni znanih Tanje Fajon (ministrstvo za zunanje in evropske zadeve), Matjaža Hana (ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport) in Dominike Švarc Pipan (ministrstvo za pravosodje) še Aleksandra Jevška (ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj).

Kdo je ALEKSANDER JEVŠEK?

Doktor znanosti s področja kriminalistike Aleksander Jevšek je nekdanji direktor slovenske kriminalistične policije (2007–2011), pred tem je bil vodja kriminalistične policije na Policijski upravi Celje (1997–1999) in direktor PU Murska Sobota (1999–2006) in PU Ljubljana (2006). Bil je član upravnega odbora Europola in nacionalni delegat Interpola. Bil je pobudnik in vodja vladne medresorske skupine za ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in predsednik Društva kriminalistov Slovenije. Leta 2011 je na državnozborskih volitvah za poslanca kandidiral na listi LDS, nato pa je bil v letih 2014 in 2018 kot član SD izvoljen za župana Mestne občine Murska Sobota.

Kdo bo na čelu občine?

Ker sta funkciji ministra in župana nezdružljivi, bo Aleksandru Jevšku predčasno prenehal mandat soboškega župana. Nadomestnih županskih volitev v Murski Soboti verjetno ne bo, saj je do konca mandata manj kot 6 mesecev. Do nastopa novega župana bo torej na čelu občine – skladno z zakonom – verjetno dosedanji podžupan Zoran Hoblaj (SD), direktor Doma starejših Rakičan.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh