Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kandidati za novega koptskega papeža bodo znani konec junija

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 13. 06. 2012 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kandidati za novega koptskega papeža bodo znani konec junija

V zadnjem volilnem krogu otrok z zavezanimi očmi iz keliha izvleče listek z imenom bodočega poglavarja koptske pravoslavne Cerkve.

Konec junija bodo znana imena šestih škofov in enajstih menihov, ki so prišli v prvi krog volitev za novega papeža patriarha koptske pravoslavne Cerkve, je poročala ekumenska ustanova ‘Pro Oriente’. Enajst kandidatov je določil volilni odbor, ki ga sestavlja devet škofov in devet laikov. Zahteve za sodelovanje kandidatov so bile egiptovsko državljanstvo, starost nad štirideset let, najmanj petnajst let življenja v samostanu in podpora vsaj šestih škofov.

Takoj, ko bo volilni odbor predstavil imena kandidatov, lahko vsak koptski kristjan izrazi morebitne utemeljene pomisleke glede enega ali celo večih kandidatov. Volilni odbor bo nato volilni skupščini izročil seznam s petimi do sedmimi imeni.

Volilna skupščina se bo najverjetneje sestala septembra. Skupno ji pripada tri tisoč članov, med drugim člani Svetega sinoda, zastopniki posameznih škofij in samostanov, pa tudi uveljavljeni laiki, med katerimi je veliko univerzitetnih profesorjev in časnikarjev. Naloga volilne skupščine je, da določi tri kandidate.

V zadnjem volilnem krogu bo nato otrok z zavezanimi očmi iz keliha, v katerem bodo imena treh kandidatov, izvlekel listek z imenom bodočega poglavarja koptske pravoslavne Cerkve. V kelihu naj bi bil shranjen tudi četrti, prazni listič – ‘tako bo namreč povsem jasno, če morda nobeden izmed kandidatov ne ustreza Božji volji’.

Na fotografiji: pokojni koptski poglavar Šenuda III.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh