Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Bo: evharistija je tudi krik po pravičnosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 09. 2021 / 10:54
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Bo: evharistija je tudi krik po pravičnosti
Kardinal Bo nagovarja udeležence mednarodnega evharističnega kongresa v Budimpešti FOTO: Marjan Pogačnik

Kardinal Bo: evharistija je tudi krik po pravičnosti

Kardinal Charles Bo iz Mjanmarja je prepričan, da je mednarodni evharistični kongres, ki ga v teh dneh prirejajo v madžarski prestolnici Budimpešti, mogočna priča žive in dejavne vere.

»Res je, da govorimo različne jezike, toda združeni smo v Jezusovem sporočilu,« je med včerajšnjim predavanjem na sejmišču v madžarski prestolnici nadškof v Rangunu nagovoril zbrane udeležence velikega cerkvenega dogodka. kardinal Bo je spomnil na izzive, ki jih prinašajo revščina, epidemija koronavirusne bolezni in spori, kakršen je trenutno navzoč v njegovi domovini. »Trdno sem prepričan, da je ta kongres izhodiščna točka za ozdravljenje sveta,« tako mjanmarski kardinal in predsednik Zveze azijskih škofovskih konferenc.

Trdno sem prepričan, da je ta kongres izhodiščna točka za ozdravljenje sveta.

Kardinal Bo je izpostavil pomen zakramenta evharistije za vernike. Posledice koronaepidemije so marsikoga »oropale« prejema nedeljskega obhajila kot »vira in vrhunca njegovega duhovnega življenja«. Cerkveno razumevanje evharistije pa po kardinalovem mnenju presega ta pomen. V smislu povezovanje evharistične pobožnosti in karitativnega delovanja potrebujemo »globalno evharistijo skupnih virov, gospodarske in okoljske pravičnosti – svet, v katerem bo zmagala Božja pravičnost,« je pojasnil mjanmarski kardinal. Evharistija je »preroški krik, ki izhaja z milijonov oltarjev: krik po pravičnosti, po vojni proti revščini, proti lakoti, proti zatiranju šibkih«.

Evharistija je preroški krik, ki izhaja z milijonov oltarjev: krik po pravičnosti, po vojni proti revščini, proti lakoti, proti zatiranju šibkih.

Kardinal Bo je v svoji katehezi izpostavil pomen potrpežljivosti kot vira življenjske moči, evharistijo pa kot »zakrament Božjega potrpljenja«. »Kdor je potrpežljiv, lahko vsak izziv spremeni v priložnost, ki mu lahko preobrazi življenje,« je dejal kardinal. Poleg tega je potrpežljivost »edina pot, da bi ta svet lahko živel v miru,« je Bo opozoril na zgodovinske dogodke, v katerih so »vihravi, vročekrvni, nepotrpežljivi svetovni voditelji svet zapeljali v prave katastrofe«.

Mjanmar potrebuje ozdravljenje

72-letni kardinal Bo je od leta 2003 nadškof v mjanmarski prestolnici Rangun. V svojem nagovoru na evharističnem kongresu je udeležence znova prosil za molitve za mjanmarsko ljudstvo, ki se je v preteklih mesecih soočalo »s spori, koronavirusno boleznijo, propadom države in naravnimi podnebnimi katastrofami«. Tudi katoličani v deželi so zelo trpeli, »cerkve so bile pogosto tarče napadov,« je pojasnil kardinal. »Mnogi naši ljudje so begunci v lastni deželi.« Katoliška cerkev v Mjanmarju si prizadeva »spremljati ljudi v njihovih solzah in njihovi razdvojenosti«: »Naš narod potrebuje ozdravljenje,« je poudaril rangunski nadškof.

Mnogi naši ljudje so begunci v lastni deželi.

Mjanmar je večinsko budistična dežela. Skrajni budistični menihi že več let vodijo sovražno kampanjo proti muslimanski manjšini, Rohinjam, ki je vrhunec dosegla poleti 2017, ko je bilo okoli 750.000 pripadnikov manjšine nasilno pregnanih v sosednji Bangladeš.

Od vojaškega udara 1. februarja letos se vojaška hunta vojskuje proti oboroženim milicam narodnostnih manjšin, predvsem v zveznih državah Kajah, Karen, Kačin in Čin, v katerih je med 40 do 80 odstotkov prebivalcev kristjanov. V letošnji pomladi je bilo v spopadih poškodovanih tudi več cerkva in drugih verskih objektov.

Nalaganje
Nazaj na vrh