Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Bo: Hongkong je postal policijska država

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 05. 2022 / 14:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2022 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Bo: Hongkong je postal policijska država
Kardinal Charles Bo, predsednik Zveze azijskih škofovskih konferenc. FOTO: Vatican Media

Kardinal Bo: Hongkong je postal policijska država

Predsednik Zveze azijskih škofovskih konferenc, kardinal Charles Bo, je po aretaciji kardinala Josepha Zen Ze-kiuna izrazil globoko zaskrbljenost »zaradi položaja človekovih pravic in ogroženosti verske svobode v Hongkongu«.

»Hongkong je bil nekoč eno najsvobodnejših in najbolj odprtih mest v Aziji. Danes se je spremenil v policijsko državo,« je nadškof Jangona zapisal v minuli konec tedna objavljeni izjavi za javnost.

V Hongkongu se pojavljajo znaki, da je človekova pravica do svobodnega izražanja vere in prepričanja ogrožena.

Svoboda izražanja, svoboda tiska, svoboda zbiranja in združevanja ter akademska svoboda so v zadnjem času močno omejene, je pojasnil kardinal Bo. Pojavljajo se znaki, da je človekova pravica do svobodnega izražanja vere in prepričanja ogrožena.

»Zavedam se nedavnih propagandnih napadov proti Cerkvi v hongkonških medijih, ki so naklonjeni Pekingu, in naraščajoče samocenzure med verskimi voditelji zaradi trenutnih okoliščin,« je zapisal kardinal Bo. »Srce parajoče je videti, da mesto, ki je bilo svetilnik svobode, vključno s svobodo vere, tako radikalno in hitro stopi na veliko temnejšo in represivnejšo pot.« Grozljivo je opazovati, kako vlada na Kitajskem očitno krši svoje pogodbeno zabeležene obljube.

Kardinal Bo je pozval katoličane in vesoljno krščansko občestvo, naj molijo za Hongkong.

Kardinal Zen je bil aretiran in se sooča z obtožbami zgolj zato, ker je deloval kot skrbnik sklada, ki je nudil pravno pomoč prodemokratičnim aktivistom v sodnih zadevah. V vsakem ustavnem sistemu je priznana pravica pomagati ljudem na sodišču pri kritju njihovih stroškov.

Kardinal Bo je pozval katoličane in vesoljno krščansko občestvo, naj molijo za Hongkong. »In pozivam mednarodno skupnost, naj še naprej spremlja razmere in si prizadeva za svobodo in pravičnost,« je dejal kardinal. Za ljudi v Hongkongu postaja vse težje svobodno izražati svoje mnenje. Vsakdo, ki ima glas zunaj Hongkonga, bi ga moral uporabiti v njihovem imenu.

Nalaganje
Nazaj na vrh