Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Brady se je opravičil

Objava: 18. 03. 2010 / 08:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Brady se je opravičil

V pridigi na praznik sv. Patrika je kardinal izrazil obžalovanje glede svojega ravnanja v primeru zlorab in Cerkev pozval k novemu začetku

Kardinal Sean Brady se je v svoji včerajšnji pridigi med slovesno sveto mašo na irski narodni praznik, dan sv. Patrika, opravičil vsem žrtvam zlorab, ki so se dogajale v katoliški Cerkvi na Irskem. Priznal je, da je tudi sam storil nekaj napak in izrazil svoje obžalovanje, da v preteklosti ni odločneje zagovarjal vrednot, v katere trdno verjame. Primas je pozval katoliško Cerkev na Irskem k novemu začetku. Pri tem ji bo po njegovih besedah v veliko pomoč tudi pismo papeža Benedikta XVI. o zlorabah, ki naj bi bilo po napovedih objavljeno jutri.

Kardinal Brady zagovarja odkrito in odprto razpravo o nepravilnostih, ki so se dogajale v irski Cerkvi. Dejal je, da morajo škofje, kot nasledniki apostolov, priznati svoje napake, med katere sodi tudi nepravilno obravnavanje in zamolčanje primerov zlorab. Škofje morajo prevzeti odgovornost, in v dobrobit vseh žrtev, katoliških vernikov in duhovščine se mora dokončno zaključiti to postopno odstiranje vseh storjenih nepravilnosti.

Kardinal Brady je bil v zadnjih dneh pod hudim pritiskom javnosti zaradi svoje vloge pri zamolčanju primerov spolnih zlorab otrok v irski Cerkvi. Takrat je deloval kot tajnik kilmorskega škofa Francisa McKiernana in je bil leta 1975 navzoč pri zaslišanju desetletnega dečka in štirinajstletne deklice, potem ko je bila vložena prijava o zlorabah, ki naj bi jih izvajal duhovnik Brendan Smyth. Izprašana otroka sta morala o zaslišanju molčati, Smyth pa je pred sodišče stopil šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Obsojen je bil na dvanajst let odvzema prostosti. Zlorabil naj bi nekaj ducatov otrok.

Kot je v zaključku dejal kardinal Brady, nihče ne ve, kam vodi nov začetek. Vprašal se je, ali tisti, ki so v preteklosti zagrešili napake, smejo sodelovati pri gradnji prihodnosti. Kot del novega začetka je kardinal navedel odkrito soočenje s strašno bolečino, ki jo je pri žrtvah povzročila zloraba s strani duhovnikov, pa tudi nezadostni odgovori in odzivi, ki so jih bile žrtve deležne v preteklosti.

Na fotografiji: kardinal Sean Brady

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh