Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Burke kritičen do kardinala Marxa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 01. 2016 / 08:53
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Burke kritičen do kardinala Marxa

Ameriški kardinal nemškemu očita odstopanja od katoliškega moralnega nauka.

Ameriški kardinal Raymond Burke kardinalu Reinhardu Marxu očita odstopanja od katoliškega moralnega nauka. Marx je pred začetkom sinode o družini v Vatikanu v lanskem oktobru postavil vprašanje, ali spolno ravnanje lahko sodimo neodvisno od konkretnega življenjskega konteksta. Kardinal Burke je v nedavnem pogovoru za revijo The Wanderer na vprašanje odgovoril: »Moralnih resnic ne moremo soditi na podlagi življenjskih kontekstov.«

V nasprotnem primeru, je prepričan kardinal Burke, bi lahko v izrednih okoliščinah upravičili tudi splav. »To je preprosto zgrešeno«, meni Burke. »Poklicani smo, da svojo katoliško vero živimo junaško. Tudi najšibkejši človek je deležen Kristusove milosti, da lahko v ljubezni živi resnico.« Nikakor pa ni mogoče »kjerkoli spremeniti objektivne moralnosti nekega dejanja v okviru živetega konteksta«, je poudaril kardinal, ki je do novembra 2014 vodil najvišje cerkveno sodišče, Apostolsko signaturo.

V istem pogovoru je Burke tudi izrekel svojo podporo temeljitejšemu posredovanju katoliškega nauka o krščanskem zakonu iz njegovih temeljev. ne zadošča, da zgolj na splošno opozarjamo na papeške okrožnice, kot sta denimo Humanae vitae (1968) ali Familiaris consortio (1981), »kot da bi le malce vihteli zastavo«. Če je recimo razumevanje cerkvene prepovedi umetnega oplojevanja na trhlih nogah, je stvar duhovnikov, da zakonsko zvezo in družino oznanjajo na način, »kot da se vse skupaj dogaja prvič«, torej od samih temeljev.

Kardinal Burke je izrazil še nasprotovanje sklepnemu dokumentu sinode o družini, ki naj bi vseboval nastavke za liberalnejši odnos do znova civilno poročenih zakoncev pri prejemanju zakramenta svetega obhajila. Argumentacija z individualnim odločanjem po vesti je povsem zgrešena in zbuja lažna upanja, je zagotovil ameriški kardinal.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh