Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Czerny: dan Zemlje zahteva nujno ukrepanje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 04. 2022 / 11:26
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2022 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Czerny: dan Zemlje zahteva nujno ukrepanje
22. aprila obhajamo svetovni dan Zemlje. FOTO: Vatican Media

Kardinal Czerny: dan Zemlje zahteva nujno ukrepanje

Kardinal Michael Czerny v premišljevanju ob današnjem svetovnem dnevu Zemlje pojasnjuje, zakaj je Cerkvi in ​​papežu Frančišku tako zelo mar za Zemljo, in obenem obžaluje »nevarne neuspehe«, zaradi katerih so ukrepi za zaščito okolja »nujni«: bolj kot kdaj koli prej moramo zdaj biti odgovorni državljani in zaščititi svoj skupni dom.

Začasni prefekt vatikanskega dikasterija za človeški razvoj v pogovoru za spletni portal Vatican News ob dnevu Zemlje, ki ga po vsem svetu obeležujemo 22. aprila, premišljuje o tem, zakaj je Cerkvi toliko do tega, da vidno zaznamuje dan, posvečen varovanju planeta.

Cerkev zelo skrbi za Zemljo, ker je Zemljo ustvaril Bog, isti Bog, ki je ustvaril vse nas, kot brate in sestre, ki smo poklicani živeti skupaj v našem skupnem domu in zanj skrbeti.

Vsak dan Zemlje se na milijone ljudi po vseh celinah zbere, da bi opozorili na potrebo po varovanju našega planeta. »Cerkev,« je za Vatican News pojasnil kanadski kardinal, »zelo skrbi za Zemljo, ker je Zemljo ustvaril Bog, isti Bog, ki je ustvaril vse nas, kot brate in sestre, ki smo poklicani živeti skupaj v našem skupnem domu in zanj skrbeti«.

In dan Zemlje, tako kardinal, »je dan, ko se spominjamo naše pripadnosti eni skupni družini v tem skupnem domu,« in da ne pozabimo »svoje zelo resne in, rekel bi, vedno večje odgovornosti, da dobro skrbimo za ta skupni dom, ki nam je bil zaupan«. Zato, vztraja kardinal Czerny, je nujno, da ta dan obeležimo z vso resnostjo.

Amazonija. FOTO: Vatican Media

Blizu tudi papežu Frančišku

Vatikanski prefekt razmišlja tudi o tem, zakaj je tako pomembno, da papež Frančišek opozarja na varovanje okolja. »Papež Frančišek,« opaža kardinal Czerny, »nas tako rekoč od začetka svojega pontifikata vabi, naj bomo pozorni na okolje, predvsem pa je to storil v svoji okrožnici Hvaljen, moj Gospod,« prvi papeški okrožnici, posvečeni okolju.

Zelo pomembno je, da prepoznamo svojo poklicanost: biti bratje in sestre drug drugemu ter skrbeti za naš skupni dom.

»Toda da odgovorim na vprašanje, zakaj je to za papeža tako pomembno,« poudarja kardinal: »Ko beremo okrožnico Vsi smo bratje, se zavedamo, kako zelo pomembno je, da prepoznamo svojo poklicanost: biti bratje in sestre drug drugemu ter skrbeti za naš skupni dom.« Zato, je nadaljeval Czerny, »je klic dneva Zemlje, da smo odgovorni državljani na tej Zemlji, tako nujen.«

Nalaganje
Nazaj na vrh