Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rim: papež odprl nov študijski program o ekologiji in okolju [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 10. 2021 / 18:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2021 / 18:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rim: papež odprl nov študijski program o ekologiji in okolju [VIDEO]
Papež je študijski program z naslovom »Ekologija in okolje. Skrb za naš skupni dom in zaščita stvarstva« ustanovil skupaj s patriarhom Bartolomejem I. FOTO: Vatican Media

Rim: papež odprl nov študijski program o ekologiji in okolju [VIDEO]

Papež Frančišek se je danes na Papeški lateranski univerzi udeležil slovesnosti ob ustanovitvi študijskega programa »Ekologija in okolje. Skrb za naš skupni dom in zaščita stvarstva« ter Unescove katedre O prihodnosti izobraževanja za trajnostnost.

Dogodka so se udeležili tudi carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej, direktorica Unesca Audrey Azoulay, veliki kancler Lateranske univerze kardinal Angelo De Donatis in njen rektor Vincenzo Buonomo.


»Menim, da se vsi zavedamo: zlo, ki ga povzročamo planetu, ni več omejeno le na škodo podnebju, vodi in zemlji, ampak ogroža življenje sámo na zemlji,« je v nagovoru ob odprtju opozoril papež Frančišek. Kompleksnost okoljske krize namreč terja »odgovornost, konkretnost in pristojnost«.

Zlo, ki ga povzročamo planetu, ... ogroža življenje sámo na zemlji.

Zato nujno potebujemo »privilegiran kraj znanosti, univerzo, kjer se srečujejo različna znanja, kjer se povezujejo študenti in profesorji, da premišljujejo in ustvarjalno načrtujejo nove poti. Akademska dejavnost je poklicana, da spodbuja celostno okoljsko spreobrnjenje, je pozval sveti oče. Pri tem je pomembno, da »ohranimo lepoto narave, predvsem z vnovično vzpostavitvijo potrebne povezanosti med naravoslovnimi in družboslovnimi vedami«.

FOTO: Vatican Media

Pismo velikemu kanclerju

V pismu velikemu kanclerju univerze, kardinalu Angelu De Donatisu, je papež ob začetku novega študijskega programa poudaril, da smo tako verni kot neverni dolžni zagotoviti sredstva za varovanje različnih ekosistemov in njihovih sestavnih delov. Sveti oče je ob tem posebej izpostavil prizadevanja ekumenskega patriarha Bartolomeja I. ter opozoril na »resne posledice, ki jih ima pomanjkanje okoljske ozaveščenosti ne le na okolje, temveč tudi na človeške odnose in družbeno življenje, saj spodbuja kulturo odmetavanja, ki pomeni predvsem izključenost, revščino, neenakost in prisilno preseljevanje prebivalstva«.

Pomanjkanje okoljske ozaveščenosti ima resne posledice ne le na okolje, temveč tudi na človeške odnose in družbeno življenje.

Nova študijska smer predvideva pridobitev običajnih akademskih nazivov, ki so običajni za cerkvene univerze: bakalavreat, licenciat in doktorat. Papež je študijski program z naslovom »Ekologija in okolje. Skrb za naš skupni dom in zaščita stvarstva« ustanovil skupaj s patriarhom Bartolomejem I., po njegovih besedah pa gre za visoko izobraževanje, kjer bosta »sedeža svetih apostolov Petra in Pavla lahko delovala v sinergiji ter tako tudi na tem področju nadaljevala oznanjevanje blagovesti vsem ljudem«.

Nalaganje
Nazaj na vrh