Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Czerny: papežev obisk v Kijevu bi močno odmeval

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 04. 2022 / 15:02
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2022 / 15:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Czerny: papežev obisk v Kijevu bi močno odmeval
Stolnica sv. Sofije v Kijevu. FOTO: Paweł "pbm" Szubert / Wikipedia

Kardinal Czerny: papežev obisk v Kijevu bi močno odmeval

Za morebitno potovanje papeža Frančiška v Kijev bi bili po besedah kardinala Michaela Czernyja najprej potrebni nekateri konkretni koraki v smeri miru.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Šele v tem primeru bi takšna pobuda lahko »resnično močno odmevala«, je kardinal Czerny dejal v pogovoru za današnjo izdajo italijanskega časnika Il Giornale. To se ne tiče zgolj političnih in vojaških razmer, temveč tudi ekumenskega dialoga, tako začasni vodja vatikanskega dikasterija za človeški razvoj.

Podobe iz kijevskega predmestja Buča, kjer naj bi ruski vojaki množično pobijali civiliste, so ga navdali z »grozo, zmedo in globokim malodušjem nad tem, kako globoka je lahko človeška podlost«. Na vprašanje, ali gre za genocid, Czerny ni želel konkretno odgovoriti. Gre za vprašanje mednarodnih človekovih pravic, ki sodi tudi v poznejšo zgodovinsko sodbo. Pomembnejše od specifičnih definicij je, da si trenutno vsak na svojem področju po najboljših močeh prizadeva, da se nasilje konča.

Poboj ukrajinskih civilistov v Buči je vprašanje mednarodnih človekovih pravic, ki sodi tudi v poznejšo zgodovinsko sodbo.

Kardinal v rimski kuriji, rojen na Češkem, je bil navdušen nad ljudmi, ki skrbijo za begunce na madžarski in slovaško-ukrajinski meji. To so »prava mirovna vojska, ki se prostovoljno mobilizira za pobude dobrodošlice in solidarnosti«. Papež Frančišek je že dvakrat poslal kardinala Czernyja in Konrada Krajewskega, ki prihaja iz Poljske, v Ukrajino, na Poljsko, Madžarsko in Slovaško. Po eni strani sta tamkajšnjim ljudem prenesla papeževo solidarnost, po drugi strani pa sta dobila natančnejšo sliko razmer in pomagala pri usklajevanju morebitne nadaljnje pomoči.

Višji nadškof Ševčuk: papež naj pride čim prej

Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk pa upa, da bo papež po možnosti zelo kmalu obiskal ukrajinsko prestolnico. »Upamo, da papež Frančišek čim prej obišče Ukrajino,« je zapisano v včerajšnji izjavi za javnost Ukrajinske grško-katoliške cerkve. Vsi skupaj si prizadevajo, »da bi se obisk svetega očeta dejansko zgodil«. Voditelja vesoljne Cerkve v Ukrajini »pričakujejo z velikim hrepenenjem«, so Ševčukove besede povzeli na ukrajinski televiziji. Papežev obisk »bi lahko pomenil močno znamenje miru«.

Možnost za obisk Kijeva na povabilo ukrajinskega predsednika Zelenskega je ves čas na mizi.

Papež je že med letom proti Malti minulo soboto izjavil, da je možnost za obisk Kijeva na povabilo ukrajinskega predsednika Zelenskega »ves čas na mizi«, vendar, kot je podrobneje pojasnil med nedeljskim povratnim letom v Rim, je to »zgolj ena izmed možnosti«. Druga bi bila recimo obisk poljsko-ukrajinske meje.

Pretehtati je treba, ali bi bil takšen obisk trenutno smiseln in konstruktiven, tako papež Frančišek. »Ne vem, ali je to izvedljivo, ali je primerno in ali bi bilo to najbolje,« je dejal v pogovoru s časnikarji na krovu papeškega letala: »Vse je še precej nejasno,« vsekakor pa je sveti oče na voljo za kakršno koli rešitev, ki bi doprinesla k miru.

Ukrajinski veleposlanik v Vatikanu: Moskva želi preprečiti papežev obisk

Po besedah ukrajinskega veleposlanika pri Svetem sedežu pa si »Rusija na vse mogoče načine prizadeva, po uradnih in neuradnih poteh, da bi papežev obisk v Kijevu preprečila«, saj zanje to »nikakor ne bi bilo sprejemljivo«. To bi bilo razumljeno kot jasno znamenje podpore Ukrajini, je v pogovoru ta ameriški spletni portal Crux dejal veleposlanik Andrij Juraš. Prepričan je sicer, je dodal, da vse druge države to idejo podpirajo.

Na vprašanje o varnostnih pomislekih glede papeževega obiska v Ukrajini je veleposlanik dejal, da bi njegova država storila vse, kar je človeško mogoče, da bi zagotovila varnost voditelja Katoliške cerkve; in prepričan je, »da bi to storila tudi Rusija«.

Tudi Rusi bi gotovo storili vse, da bi zagotovili papeževo varnost med obiskom v Kijevu.

Ne predstavlja si, tako Juraš, da bi Moskva dopustila, da bi papeža med takšnim obiskom ubili. »Mislim, da se zavedajo, da bi to pomenilo njihov konec v civiliziranem svetu,« meni veleposlanik. Tudi če bi želeli papežev obisk v Ukrajini preprečiti, bi po njegovem mnenju storili vse, da bi v primeru Frančiškovega potovanja tudi sami poskrbeli za najvišjo možno stopnjo varnosti.

Informacijo, da je obisk papeža Frančiška v Ukrajini »na mizi kot ena izmed možnosti«, je Juraš slišal že pred štirinajstimi dnevi, minulo soboto pa je papež o tem spregovoril tudi sam. Obisk »verjetno najvplivnejšega verskega voditelja na svetu« v stolnici sv. Sofije v Kijevu, »ki neprekinjeno stoji že več kot tisoč let, ne bi bil zgolj molitev za mir, temveč poziv vsem državam, naj pomagajo Ukrajini, tudi pri obnovi dežele«.

Nalaganje
Nazaj na vrh