Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Erdö: Evropa še naprej potrebuje dejavne kristjane

Objava: 05. 10. 2010 / 07:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Erdö: Evropa še naprej potrebuje dejavne kristjane

Na plenarnem zasedanju Sveta evropskih škofovskih konferenc so kardinali in predstavniki škofovskih konferenc izpostavili problem ‘demografske zime’ v Evropi.

Tudi po odpravi komunizma Evropa še naprej potrebuje dejavne kristjane, ki se bodo pogumno zoperstavljali nevarnim in svobodo ogrožajočim smernicam, je minulo nedeljo poudaril predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc in madžarski primas kardinal Peter Erdö med slovesnim bogoslužjem ob zaključku plenarnega zasedanja omenjenega Sveta v Zagrebu.

Zahodni svet je zaznamovan z izgubo občutka za resnico in objektivne vrednote ter z vedno večjo nagnjenostjo k ‘vdanosti v usodo’, obupu in pomanjkanju vere v prihodnost. Na to navsezadnje po kardinalovem mnenju kaže propad družine in dramatično upadanje rodnosti.

Slovesnega bogoslužja v zagrebški katedrali so se udeležili številni evropski kardinali in predsedniki škofovskih konferenc. Slovensko škofovsko konferenco je zastopal njen predsednik ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Celotna prireditev je bila v znamenju petdesete obletnice smrti kardinala Stepinca, ki ga je papež Janez Pavel II. ob svojem drugem obisku na Hrvaškem 3. oktobra 1998 razglasil za blaženega.

Na posvetu so kardinali in škofje razpravljali o težavah, s katerimi se je morala v 20. stoletju soočati evropska celina, osrednja tema zasedanja pa je bila ‘demografska zima’ v Evropi.

Število prebivalcev v Evropi – trenutno nas je petstoen milijon – naj bi od leta 2000 do 2009 naraščalo zgolj zaradi prihoda priseljencev. Število teh nenehno narašča in je danes doseglo že dvaintrideset milijonov, leta 2000 se je to število vrtelo okoli enaindvajset milijonov. Vse manj držav ima naravni prirast prebivalstva.

Dežele z največjim upadom prebivalcev, mlajših od štirinajst let, so danes Španija, Portugalska in Italija. V Italiji danes živi najmanj mladih ljudi. Le vsak sedmi Italijan je mlajši od štirinajst let, kar pomeni okoli štirinajst odstotkov italijanskega prebivalstva.

To dejstvo bo imelo precejšnje posledice na celotno število evropskega prebivalstva do leta 2025. V naslednjih petnajstih letih bo število prebivalcev zaradi priseljencev in zaradi višje pričakovane starosti ostarelih sicer še naraščalo, po letu 2025 pa bo zaradi zmanjšanega števila rojstev padlo skupno število prebivalcev v vsej Evropi.

V nasprotju z Evropo pa naraščanje števila prebivalstva še vedno napovedujejo Združenim državam Amerike. Tam je število prebivalcev od leta 1994 naraščalo štirikrat hitreje kot v Evropi. Zaradi večjega števila ljudi bo Amerika v prihodnosti še okrepila svoj napredek v raziskavah in inovacijah.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh