Zapri
Iskanje

Kardinal Glemp zapušča položaj poljskega primasa

Objava: 25. 11. 2009 / 11:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kardinal Glemp zapušča položaj poljskega primasa

Glempa bo nasledil gniezenski nadškof Henryk Muszynski
Po 28-letnem stažu poljski kardinal Joseph Glemp 18. decembra letos, na svoj 80. rojstni dan, zapušča položaj primasa poljske katoliške Cerkve. Kot so sporočili s tiskovnega urada Poljske škofovske konference, bo častni naziv za kardinalom Glempom prevzel gniezenski nadškof Henryk Muszynski.

Papež Benedikt XVI. je leta 2006 sprejel odločitev, naj Glemp, nekdaj varšavski in gniezenski nadškof, naslov primasa sedanjemu gniezenskemu nadškofu preda šele na svoj 80. rojstni dan.

Kardinal Glemp je ‘Primas Poloniae’ od 7. julija 1981. Tedanji papež Janez Pavel II. je takrat 55-letnega duhovnika imenoval za varšavskega in gniezenskega nadškofa, s čimer je Glemp prevzel tudi naziv primasa in položaj predsednika Poljske škofovske konference, ki jo je vodil 23 let.

Mesto Gniezno na zahodu Poljske, kjer leži grob svetega Adalberta in kjer je prebival vojvoda Mieszko I., ki je leta 966 dal krstiti sebe in svoj narod, je že od začetka 15. stoletja tudi sedež poljskega primasa. Kardinal Glemp pa je položaj primasa obdržal tudi potem, ko so leta 1992 nadškofijo Gniezno-Varšava razdelili in je deloval ‘le še’ kot varšavski nadškof.
Do leta 1994 je bil poljski primas samodejno tudi predsednik Poljske škofovske konference, od tistega leta pa predsednika z absolutno večino volijo vsakih pet let. Po dveh zaporednih izvolitvah kardinala Glempsa je ta položaj leta 2004 prevzel nadškof Jozef Michalik iz nadškofije Przemysl.

Po umiku s položaja varšavskega nadškofa na prehodu iz leta 2006 v leto 2007 so kardinalu – primasu Glempsu ostale le še simbolične zadolžitve, kot so televizijski nastopi ali pa vodenje volitev predsednika škofovske konference.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh