Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Glemp zapušča položaj poljskega primasa

Objava: 25. 11. 2009 / 11:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Glemp zapušča položaj poljskega primasa

Glempa bo nasledil gniezenski nadškof Henryk Muszynski

Po 28-letnem stažu poljski kardinal Joseph Glemp 18. decembra letos, na svoj 80. rojstni dan, zapušča položaj primasa poljske katoliške Cerkve. Kot so sporočili s tiskovnega urada Poljske škofovske konference, bo častni naziv za kardinalom Glempom prevzel gniezenski nadškof Henryk Muszynski.

Papež Benedikt XVI. je leta 2006 sprejel odločitev, naj Glemp, nekdaj varšavski in gniezenski nadškof, naslov primasa sedanjemu gniezenskemu nadškofu preda šele na svoj 80. rojstni dan.

Kardinal Glemp je ‘Primas Poloniae’ od 7. julija 1981. Tedanji papež Janez Pavel II. je takrat 55-letnega duhovnika imenoval za varšavskega in gniezenskega nadškofa, s čimer je Glemp prevzel tudi naziv primasa in položaj predsednika Poljske škofovske konference, ki jo je vodil 23 let.

Mesto Gniezno na zahodu Poljske, kjer leži grob svetega Adalberta in kjer je prebival vojvoda Mieszko I., ki je leta 966 dal krstiti sebe in svoj narod, je že od začetka 15. stoletja tudi sedež poljskega primasa. Kardinal Glemp pa je položaj primasa obdržal tudi potem, ko so leta 1992 nadškofijo Gniezno-Varšava razdelili in je deloval ‘le še’ kot varšavski nadškof.
Do leta 1994 je bil poljski primas samodejno tudi predsednik Poljske škofovske konference, od tistega leta pa predsednika z absolutno večino volijo vsakih pet let. Po dveh zaporednih izvolitvah kardinala Glempsa je ta položaj leta 2004 prevzel nadškof Jozef Michalik iz nadškofije Przemysl.

Po umiku s položaja varšavskega nadškofa na prehodu iz leta 2006 v leto 2007 so kardinalu – primasu Glempsu ostale le še simbolične zadolžitve, kot so televizijski nastopi ali pa vodenje volitev predsednika škofovske konference.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh