Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Hollerich: mladi in ženske, prihodnost Cerkve v Evropi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 02. 2023 / 10:24
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2023 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Hollerich: mladi in ženske, prihodnost Cerkve v Evropi
Kardinal Hollerich in škof Izmirja p. Martin Kmetec na zasedanju evropske sinode v Pragi. FOTO: arhiv Češke škofovske konference

Kardinal Hollerich: mladi in ženske, prihodnost Cerkve v Evropi

Kardinal Jean-Claude Hollerich meni, da je bilo evropsko srečanje vesoljne sinode v Pragi uspešno, saj je različnim krajevnim Cerkvam na stari celini prvič dalo priložnost, da odpravijo medsebojne razlike.

Glavni poročevalec vesoljne sinode je v izjavi ob koncu splošne razprave v Pragi po navedbah spletnega portala Vatican News povedal, da je izjemno vesel in zadovoljen s potekom tega srečanja: »Evropa je tako različna - vzhod, zahod, jug in sever: v zadnjem stoletju so kulture drugačne, zgodovina je drugačna. In nikoli se nismo poglobljeno srečali, da bi obravnavali tudi razlike. To smo storili v Pragi. Opazili smo, da imamo različna mnenja o mnogih stvareh, kljub temu pa smo enotni v veri. To je bila nujno potrebna vaja in upam, da bo takšnih še več.«

Slišati moramo klic Duha, vendar je to včasih zelo težko, ker so naša ušesa polna drugih stvari, tudi verskih, ki ne prihajajo od Svetega Duha.

Minuli konec tedna se je prva faza evropske skupščine vesoljne sinode v Pragi zaključila z branjem in komentiranjem predhodne sklepne izjave. 39 predsednikov vseh škofovskih konferenc v Evropi je nato zasedalo še do nedelje, med njimi tudi kardinal Hollerich. Po besedah glavnega poročevalca je bila naloga škofov »kolegialno pregledati sinodalno izkušnjo, ki so si jo delili«. Luksemburški kardinal je ob tem navedel besede papeža Frančiška, da »Sveti Duh deluje v času«. Po njegovem mnenju moramo »slišati klic Duha, vendar je to včasih zelo težko, ker so naša ušesa polna drugih stvari, tudi verskih, ki ne prihajajo od Svetega Duha«.

Kardinal Hollerich, glavni poročevalec sinode, v pogovoru s časnikarko po evropskem zasedanju v Pragi. FOTO: Vatican Media

Mladi kot osrednja točka zbliževanja

V pogovoru za francoski katoliški dnevnik La Croix je kardinal Hollerich mlade in ženske označil za stičišče razprav o prihodnosti Cerkve v Evropi. Vsi so se strinjali, »da smo misijonarska Cerkev, čeprav pogrešamo mlade«. Mladi imajo drugačen način razmišljanja, občutenja stvari; stopili so v digitalno dobo, ki se začenja, »ko mi ostali še pogosto obračamo pogled nazaj« … Navzočnost mladih je v Cerkvi temeljnega pomena, tako kardinal Hollerich, mladi imajo pravico biti slišani.

Mladi si želijo, da bi kristjani manj govorili in več ljubili ter evangelij živeli v konkretnosti.

Mladi so bili tudi pomembna vsebinska točka predavanja, ki sta ga kot prispevek Cerkve na Slovenskem v Pragi predstavila slovenska predstavnika škof Maksimilijan Matjaž in s. Anja Kastelic. Kot sta povedala, se mladi v župnijah velikokrat počutijo »zgolj uporabljene za projekte, malokdo pa jih spremlja v njihovem osebnem življenju«. Želijo si Cerkve Duha in ne Cerkve, ki ljudi umešča po predalčkih, želijo si, »da bi kristjani manj govorili in več ljubili ter evangelij živeli v konkretnosti«.

Vprašanje žensk je zelo pomembno

Glede razprav o vlogi žensk v Cerkvi je kardinal Hollerich priznal, da je ta tema »zame zelo pomembna. Tukaj ne želim govoriti o vprašanju ženskega duhovništva in mašniškega posvečevanja – globlje moramo iti. Obstajajo pa nekatere stvari, ki jih lahko storimo že v škofijah. Ženske imajo kaj povedati in se odzivajo na drugačen način«. Kot primer je navedel škandal spolnega nasilja v Cerkvi in pojasnil, da bi večja navzočnost žensk po njegovem mnenju pomenila izogib številnim tovrstnim težavam.

Pri sprejemanju zahtevnih odločitev je treba pustiti delovanje Svetemu Duhu. Odločitev, sprejeta pod pritiskom, je vedno slaba odločitev.

Na tiskovni konferenci po sklepu zasedanja v Pragi so časnikarji kardinala spraševali tudi o zelo spornih vprašanjih mašniškega posvečevanja žensk in duhovniškega celibata. Hollerich je pojasnil, da je pritisk na ta vprašanja boleč: »Cerkev je pripravljena razmišljati in moliti o teh prošnjah. Vključevanje pa je nekaj drugega, saj je papež dejal: vsi, vsi, vsi. Vsaj zame je jasno, da ni razprave. Glede ženskega duhovništva in poročenih duhovnikov pa moramo moliti, skupaj premišljevati in tehtati.« Pri sprejemanju takšnih odločitev je treba pustiti delovanje Svetemu Duhu. Odločitev, sprejeta pod pritiskom, je namreč vedno slaba odločitev.

Nalaganje
Nazaj na vrh