Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Janez Henrik Newman kmalu svetnik

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 07. 2019 / 13:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2019 / 13:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Janez Henrik Newman kmalu svetnik

Kardinal Janez Henrik Newman kmalu svetnik

Kanonizacija britanskega spreobrnjenca je predvidena 13. oktobra letos.

Papež Frančišek je na včerajšnjem konsistoriju po posvetu s kardinali določil datum kanonizacije angleškega kardinala Janeza Henrika Newmana (1801-1890) in še štirih blaženih. Svetniški kandidati bodo najvišjo stopnjo kanonizacije dosegli 13. oktobra letos med slovesnostjo v Vatikanu.

Poleg kardinala Newmana bodo za svetnice razglašene italijanska redovnica Giuseppina Vannini (roj. kot Giuditta Adelaide Agata), ustanoviteljica kongregacije Hčera sv. Kamila; indijska redovnica Mariam Thresia Chiramel Mankidiyan, ustanoviteljica kongregacije Sester sv. družine; brazilska redovnica Dulce Lopes Pontes (roj. kot Maria Rita) iz Kongregacije sester misijonark brezmadežnega spočetja Božje Matere, in Švicarka Marguerite Bays, Frančiškova tretjerednica.

Papež Frančišek je 12. februarja letos priznal drugi čudež na priprošnjo kardinala Newmana, nepojasnljivo ozdravljenje nosečnosti, ki je ogrožala življenje matere in nerojenega otroka.

Bl. Janez Henrik Newman je bil eden najuglednejših spreobrnjencev iz anglikanske v katoliško vero v 19. stoletju. Bil je že priznan anglikanski teolog, ko je leta 1833 ustanovil Oxfordsko gibanje za vrnitev anglikanske Cerkve k njenim katoliškim koreninam, zatem pa se je tudi sam spreobrnil v katoliško vero. Slovel je kot genialen mislec. Papež Leon XIII. mu je podelil kardinalski naziv. Umrl je leta 1890 v Birminghamu, kjer je tik pred smrtjo ustanovil Oratorij sv. Filipa Nerija.

Vir: Vatican News / arhiv Družine
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh