Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Kasper predlaga posvečevanje in več pravic za ženske

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 02. 2013 / 11:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Kasper predlaga posvečevanje in več pravic za ženske

Kardinal v rimski kuriji nemškim škofom: navežimo se na diakonise iz zgodnje Cerkve; duhovniško posvečevanje žensk še naprej ne bo mogoče iz dogmatskih razlogov; tudi rimski kuriji bi večja pristojnost žensk 'le dobro dela'.

Posebno diakonsko posvečenje za ženske in več pravic pri soodločanju žensk v Cerkvi je kardinal Walter Kasper predstavil kot temo razprav na spomladanskem zasedanju Nemške škofovske konference v Trierju. V svojem predavanju nemškim škofom je izpostavil vprašanje, ali ne bi mogla katoliška Cerkev 'v luči novih izzivov' predvideti zakramentalnega položaja za ženske, ki bi imel 'svoj lasten profil'.

Kardinal Kasper je po navedbah nemške katoliške agencije KNA škofe spodbudil, naj se ozrejo na izročilo diakonis, ki je obstajalo že v zgodnji Cerkvi in ga še danes ohranjajo po nekaterih pravoslavnih Cerkvah na vzhodu. Ta služba bi se z današnjega vidika precej razlikovala od moškega diakonata. Duhovniško posvečevanje žensk namreč po kardinalovih besedah iz dogmatskih razlogov tudi v prihodnje ne bo mogoče. V protestantskih Cerkvah so predpisi drugačni, ker tam ne poznajo duhovništva kot zakramenta.

Kardinal Kasper je še predlagal, da bi ženske vključili tudi v najvišja cerkvena telesa, ki sprejemajo pomembne odločitve. Po vzoru apostolov bi morala prenova sinodalnih struktur v sinode, pastoralne svete in komisije v ustreznem deležu sprejeti tudi ženske. Doslej ženske ne na sinodah ne na koncilih niso imele pravice glasovanja. Kasper je spomnil, da so bile ženske prisotne že na t.i. apostolskem koncilu v Jeruzalemu v prvem stoletju našega štetja.

Tudi v Vatikanu kardinal, ki je med leti 1999 in 2010 vodil Papeški svet za edinost med kristjani, spodbuja več pristojnosti za ženske: »Rimski kuriji bi le dobro delo, če bi ženske lahko prispevale še več svoje karizme in svojih strokovnih pristojnosti.« Poleg tega bi lahko ženske na krajevni, območni, narodni in mednarodni ravni postale 'predstavnice Cerkve na javnem področju kulture, vzgoje, izobraževanja, politike in medijev'.

Kasper, ki bo na naslednjih papeških volitvah sodeloval kot najstarejši kardinal z volilno pravico, je v svojem predavanju še poudaril, da se Cerkev ne sme osredotočati zgolj na reforme ustanove. »Bolehamo za herezijo institucionalizma«, je pojasnil kardinal. Odgovorov na izzive prihodnosti pri vprašanju žensk nam nazadnje ne moreta ponuditi 'ne Rim ne škofovske konference'. Odgovore nam bodo ponudile 'preroške, karizmatične in svete žene'.

Diakonsko posvečevanje žensk je v pogovoru za nemško radijsko postajo podprl tudi mainški škof kardinal Karl Lehmann. Cerkev 'že nekaj stoletij temeljito raziskuje' in v tem času je že lahko našla 'prepričljivo poklicno podobo za ženske, ki resnično potrebuje tudi zakramentalno posvečenje'.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh