Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Kasper: Presežene so meje pravičnosti

Objava: 29. 03. 2010 / 08:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Kasper: Presežene so meje pravičnosti

Kardinal trdi, da papež nikoli ni prepovedal kazenskih prijav duhovnikov, ki so zlorabljali otroke in nikoli ni dajal napotkov, naj tovrstne dogodke prikrijejo

Vatikanski kardinal Walter Kasper brani papeža Benedikta XVI. pred obtožbami, da je prikril in zamolčal številne primere zlorab s strani duhovnikov. Že kot kardinal je Joseph Ratzinger med prvimi odločno zahteval nova in strožja pravila za kaznovanje tovrstnih prekrškov, je kardinal Kasper povedal v pogovoru za italijanski dnevnik 'Corriere della Sera'. Po njegovem mnenju nekateri mediji z neposrednimi napadi na svetega očeta presegajo vse meje pravičnosti in poštenosti.

Kardinal posebej omenja teologa Hansa Künga, ki od papeža zahteva priznanje krivde zaradi prikrivanja podatkov o zlorabah. To je povsem nesprejemljivo in pretirano, poudarja Walter Kasper, nekdanji Küngov sodelavec na tübinški univerzi. Küng za svoje trditve 'ne podaja nikakršnih dokazov, preprosto zato, ker ti ne obstajajo', je kritičen kardinal. Papež ni nikoli prepovedal kazenskih prijav duhovnikov, ki so zlorabljali otroke in nikoli ni dajal napotkov, naj tovrstne dogodke prikrijejo.

Kasper je priznal, da so škofje v posameznih primerih določene prekrške zamolčali, da bi obvarovali Cerkev kot ustanovo, o čemer je pisal tudi Benedikt XVI. v svojem pastirskem pismu irskim škofom.

V preteklih desetletjih pa se je tako v Cerkvi kot tudi v družbi nasploh dvignila raven zavedanja o spolnih zlorabah. Kot je povedal kardinal Kasper, nujno potrebujemo kulturo pozornosti in poguma za 'očiščenje'. Začrtana smer je nepreklicna in nespremenljiva, meni predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti kristjanov.

Na fotografiji: kardinal Walter Kasper

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh