Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Martini pokopan v milanski stolnici

Objava: 04. 09. 2012 / 07:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Martini pokopan v milanski stolnici

Pokojnemu kardinalu je čez konec tedna zadnjo čast izkazalo več kot dvesto tisoč ljudi; papež Benedikt XVI. je v svojem sporočilu poudaril priljubljenost nekdanjega milanskega nadškofa, ki je ‘vedno iskal dialog s slehernim človekom’ in z veseljem odgovarjal na vprašanja o temeljih svoje vere.

S pogrebno slovesnostjo v milanski stolnici sta se katoliška Cerkev in javnost včeraj popoldne poslovili od pokojnega kardinala Carla Marie Martinija. Papež Benedikt XVI. je ob tej priložnosti napisal sporočilo, ki ga je na slovesnosti prebral kardinal Angelo Comastri. Sveti oče je pokojnega kardinala v sporočilu označil kot ‘neutrudnega služabnika’ Cerkve. S svojim velikim in odprtim duhom je Martini nenehno iskal dialog s slehernim človekom in z veseljem odgovarjal na vprašanja o temeljih svoje vere, je zapisal papež. Za svetopisemskega izvedenca je bila Božja beseda ‘luč njegovega življenja’, ki jo je posredoval vernikom in vsem iskalcem resnice.

Benedikt XVI. je tudi izpostavil kardinalovo ljubezen do bližnjega, ki so je bili deležni predvsem ubogi in trpeči. Kardinal Martini je umrl minuli petek v starosti 85 let po dolgotrajni Parkinsonovi bolezni.

Žalne slovesnosti, ki jo je vodil milanski nadškof kardinal Angelo Scola, se je udeležilo na tisoče ljudi, med njimi predsednik italijanske vlade Mario Monti, njegov predhodnik Romano Prodi ter več ministrov in politikov iz različih strank. Ob oltarju sta stala tudi predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco ter Martinijev zdaj že upokojeni naslednik na položaju milanskega nadškofa, oseminsedemdesetletni kardinal Dionigi Tettamanzi.

Bogoslužje za pokojnega so prenašali tudi preko video platen na trgu pred milansko stolnico, kjer se je zbralo nekaj tisoč ljudi. Po končani sveti maši so pokojnega kardinala pokopali v levi stranski ladji milanske stolnice.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh