Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Marx: Agresivni ateizem v nekaterih predelih družbe

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 10. 01. 2013 / 06:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Marx: Agresivni ateizem v nekaterih predelih družbe

»Veri sovražna nestrpnost vodi v skušnjavo, da bi vero umaknili iz javnega življenja«, meni münchenski nadškof in predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi.

Vodja komisije za družbena vprašanja pri Nemški škofovski konferenci, münchenski nadškof in predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi, kardinal Reinhard Marx, je izrazil bojazen pred agresivnim ateizmom v nekaterih predelih družbe. V Evropi obstajajo težnje, 'da vero razumejo kot nekaj predsodobnega, nekaj, kar povzroča nemir', je dejal kardinal Marx po navedbah nemške katoliške agencije KNA v pogovoru za nemški dnevnik 'Die Welt'.

Veri sovražna nestrpnost vodi v skušnjavo, da bi vero umaknili iz javnega življenja. Ob tem vera ne predstavlja nikakršne grožnje za družbo, prav tako pa ni nerazumna, temveč 'predstavlja izvir miru, razvoja, tudi napredka, če tega ne jemljemo zgolj z materialnega vidika', je prepričan predsednik evropske škofovske komisije.

Cerkveni predstavniki bi morali v luči tega nastopati odločneje in se ne pritoževati nad izginjajočim vplivom vere. »Jasneje moramo poudarjati, da oznanjamo pozitivno sporočilo«, meni münchenski nadškof. Kot primer je kardinal Marx navedel tudi razprave o splavu. V njih bi morala Cerkev podajati argumente 'za življenje', ne pa toliko 'proti splavu'.

Glede položaja Evrope v svetovnem gospodarstvu nemški kardinal opaža naraščajoči pritisk na socialno državo. V Nemčiji po njegovem mnenju položaj še ni katastrofalen, kljub temu pa velja ohraniti previdnost, saj se tema 'revščina' pojavlja na vsakem koraku.

Kardinal Marx je obsodil tudi vse večje zadolževanje evropskih držav, kar naj bi bilo jedro trenutne krize, nekatere države pa so zaradi tega postale odvisne od finančnih trgov. Kljub temu je prepričan, da bo ideal združene Evrope presegel trenutne valutne in finančne težave na stari celini. »Celina s toliko energije in zgodovine se bo ponovno oprla na svoje duhovne in politične temelje«, je prepričan münchenski nadškof.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh