Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Meisner zavrača reforme za znova civilno poročene ločene

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 12. 2013 / 10:00
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Meisner zavrača reforme za znova civilno poročene ločene

Kardinal Meisner zavrača reforme za znova civilno poročene ločene

Kölnski kardinal se v pogovoru za nemški radio sklicuje na osebne pogovore s papežem Frančiškom.

Kölnski kardinal Joachim Meisner katoliško Cerkev v Nemčiji svari pred pretiranim prilagajanjem sodobnemu svetu. V božičnem pogovoru za nemški radio je zavrnil reforme za znova civilno poročene ločene katoličane. Kardinal Meisner, ki je na božič obhajal svoj 80. rojstni dan, se pri tem sklicuje na osebne pogovore s papežem Frančiškom, s tem pa zavrača pobude drugih nemških škofov, denimo freiburškega nadškofa Roberta Zollitscha, ki zagovarjajo tezo, da bi v določenih primerih znova civilno poročeni ločeni smeli prejemati sveto obhajilo in redno opravljati spoved.

»Cerkev se mora prilagajati Božji besedi, ne pa mnenju ljudi«, je kardinal Meisner pojasnil v luči ankete v kölnski nadškofiji, izsledki katere so pokazali, da tamkajšnji katoličani v veliki večini spodbujajo spremembe v spolni morali in bolj usmiljen odnos do znova civilno poročenih ločenih vernikov. »Kot Cerkev moramo poznati mnenje ljudi, da lahko ustrezno oznanjamo evangelij. Toda prilagajanje ni kategorija, ki bi jo našli v evangeliju.«

Po mnenju kölnskega nadškofa visokega števila izstopov iz katoliške Cerkve v Nemčiji ne gre utemeljevati s cerkvenim stališčem do vprašanj o spolnosti. Evangeličanska Cerkev je na tem področju »povsem v koraku s časom«, vendar je tam število izstopov še višje.

Kardinal Meisner je izrazil ostro kritiko Osrednjemu odboru nemških katoličanov, ki so pred kratkim predstavili zahtevo po spremembi spolne morale v katoliški Cerkvi. Člani odbora bi se morali vprašati, je prepričan kardinal, »ali s tem ostajajo zvesti svoji nalogi v svetu, torej vidnemu in učinkovitemu oznanjevanju evangelija«.

Na vprašanje, ali se ne boji, da bo zaradi tovrstnih stališč izločen, se kardinal Meisner sklicuje na svoje izkušnje iz časa dveh Nemčij. Že kot deček je bil v šoli edini katoličan in kljub temu ni bil nikoli izločen. Dosti bolj ga skrbi za ljudi, »ki vero prilagajajo svojim željam in potrebam in je ne sprejemajo dovolj spoštljivo, kakor jim je to naročil Kristus«.






Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Še več Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh