Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Müller: Vztrajajmo pri neločljivosti zakona

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 04. 2014 / 07:33
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Müller: Vztrajajmo pri neločljivosti zakona

Kardinal Müller: Vztrajajmo pri neločljivosti zakona

Zakonska zveza je »od Boga dana stvarnost in ne zgolj človeški ideal«.

Prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vere je znova izrazil svoje nasprotovanje predlogu, da bi neločljivost svetega zakona v imenu usmiljenja relativizirali. Evangelij o neločljivosti zakonske zveze »ne sme postati nekakšna abstraktna teorija, ki v cerkveni praksi ne bi igrala več nikakršne vloge«, je kardinal Gerhard Ludwig Müller v začetku tedna pojasnil v pogovoru za nemški časnik »Frankfurter Allgemeine Zeitung«. Zakonska zveza je »od Boga dana stvarnost in ne zgolj človeški ideal, ki ga lahko dosežemo ali pa zgrešimo z lastnimi močmi«.


Kardinal Müller nasprotuje zamisli, da bi načela verskega nauka zoperstavljali pastorali usmiljenja. Vsi odgovorni v Cerkvi bi morali na tem področju pomagati pri duhovni oskrbi. Nihče ne predstavlja nasprotnih argumentov zato, ker ne bi imel usmiljenja, je prepričan kardinal. Cerkveno razumevanje usmiljenja pa se mora zgledovati po svetopisemskih merilih. Katoličani, ki se po razvezi znova civilno poročijo, so po uradnem nauku med drugim izključeni iz prejemanja zakramenta svetega obhajila.

Kardinal Müller je v pogovoru priznal, da »obstajajo napetosti med Božjo ustanovo zakona kot zakramenta in življenjsko skupnostjo ljudi v vsej njihovi omejenosti«. Prevzem prakse vzhodnih Cerkva, med katerimi nekatere ločenim dopuščajo vnovično cerkveno poroko, nemški kardinal odločno odklanja. Kot je poudaril, je imel katoliški nauk to vedno za nekaj povsem nemogočega.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh