Zapri
Iskanje

Kardinal Müller: Vztrajajmo pri neločljivosti zakona

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 04. 2014 / 07:33
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kardinal Müller: Vztrajajmo pri neločljivosti zakona

Kardinal Müller: Vztrajajmo pri neločljivosti zakona
Zakonska zveza je »od Boga dana stvarnost in ne zgolj človeški ideal«.
Prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vere je znova izrazil svoje nasprotovanje predlogu, da bi neločljivost svetega zakona v imenu usmiljenja relativizirali. Evangelij o neločljivosti zakonske zveze »ne sme postati nekakšna abstraktna teorija, ki v cerkveni praksi ne bi igrala več nikakršne vloge«, je kardinal Gerhard Ludwig Müller v začetku tedna pojasnil v pogovoru za nemški časnik »Frankfurter Allgemeine Zeitung«. Zakonska zveza je »od Boga dana stvarnost in ne zgolj človeški ideal, ki ga lahko dosežemo ali pa zgrešimo z lastnimi močmi«.


Kardinal Müller nasprotuje zamisli, da bi načela verskega nauka zoperstavljali pastorali usmiljenja. Vsi odgovorni v Cerkvi bi morali na tem področju pomagati pri duhovni oskrbi. Nihče ne predstavlja nasprotnih argumentov zato, ker ne bi imel usmiljenja, je prepričan kardinal. Cerkveno razumevanje usmiljenja pa se mora zgledovati po svetopisemskih merilih. Katoličani, ki se po razvezi znova civilno poročijo, so po uradnem nauku med drugim izključeni iz prejemanja zakramenta svetega obhajila.

Kardinal Müller je v pogovoru priznal, da »obstajajo napetosti med Božjo ustanovo zakona kot zakramenta in življenjsko skupnostjo ljudi v vsej njihovi omejenosti«. Prevzem prakse vzhodnih Cerkva, med katerimi nekatere ločenim dopuščajo vnovično cerkveno poroko, nemški kardinal odločno odklanja. Kot je poudaril, je imel katoliški nauk to vedno za nekaj povsem nemogočega.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
19,90€ Poglej izdelek: Nilski dragulj
Nalaganje
Nazaj na vrh