Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal ob oprostitvi Gotovine: »Resnica je zmagala«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 19. 11. 2012 / 09:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal ob oprostitvi Gotovine: »Resnica je zmagala«

Izjava zagrebškega nadškofa Bozanića po oprostitvi hrvaškega generala Gotovine na haaškem sodišču.

Zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić se je z veseljem odzval na oprostilni sodbi za nekdanja hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. S hrvaškim narodom se veseli oprostilne sodbe in se 'zahvaljuje Bogu ter vsem tistim, ki so se med procesom borili za resnico', je kardinal Bozanić po navedbah avstrijske katoliške agencije Kathpress izjavil minuli petek.

Resnica je 'edino zagotovilo za mir', je poudaril hrvaški nadškof: »In resnica v tem primeru je, da sta bila hrvaško ljudstvo in hrvaška država v tej vojni izpostavljena nasilju, strahotnemu uničevanju in ideologiji sovraštva, katerih cilj je bil izničiti pravico hrvaškega ljudstva do lastne svobodne države.«

Hrvaški narod je svojo pravico do obrambe vzel resno in ob tem utrpel veliko žrtev, je dodal kardinal. Z novo razsodbo je ponovno vzpostavljeno dostojanstvo vseh teh žrtev.

Generala Gotovino in Markača je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu aprila 2011 zaradi vojnih zločinov in zločinov zoper človeštvo sprva obsodilo na štiriindvajset oz. osemnajst let zaporne kazni. Po prizivu je sodišče sodbo minuli petek razveljavilo.

Hrvaški politiki, pravniki in cerkveni predstavniki so se ves čas borili proti stališču, da je bilo med veliko vojaško ofenzivo 'Oluja' avgusta 1995, med katero so vojaška vojska in policijske enote v 84 urah osvojile večino ozemlja leta 1991 nastale 'Republike Srbska Krajina', etnično čiščenje politični in vojaško strateški cilj Hrvaške. Cerkev je vernike spodbujala, naj molijo za oprostilno sodbo svojih generalov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh