Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin kot odgovor na globalne krize poziva k enotnosti, ne delitvam

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 07. 2022 / 10:00
Oznake: Družba, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2022 / 14:21
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kardinal Parolin kot odgovor na globalne krize poziva k enotnosti, ne delitvam

Kardinal Parolin kot odgovor na globalne krize poziva k enotnosti, ne delitvam
Na predstavitvi knjige Fauste Speranza. FOTO: Vatican Media
Ob robu predstavitve knjige »Občutek žeje. Voda med geopolitiko, pravicami, umetnostjo in duhovnostjo« avtorice Fauste Speranza je kardinal in državni tajnik Svetega sedeža Pietro Parolin s predstavniki sedme sile govoril o Ukrajini, svojem nedavnem potovanju v Afriki ter imenovanju treh žensk v škofovski dikasterij.

Predstavitev knjige je potekala na italijanskem veleposlaništvu pri Svetem sedežu v Rimu, kjer je ob predstavitvi omenjene knjige med drugim poudaril, da se s krizo pri oskrbi z vodo srečujejo predvsem najrevnejše države. Prav tako je potrdil papeževo namero o obisku Ukrajine.

Stalna skrb za Ukrajino

Kardinal Parolin je glede papeževega obiska v Ukrajini po navedbah portala Vatican News dejal, da si jo papež želi obiskati »in šel bo čim prej«, saj želi na ta način pokazati bližino ukrajinskemu narodu, ki se je znašel v primežu vojne vihre.

Glede svetovnih posledic konflikta v Ukrajini in pretresih, ki jih povzroča v evropskih vladah, je kardinal Parolin dejal: »Verjamem, da bolj ko so vlade stabilne, bolj so kos številnim izzivom; to so epohalni izzivi. Nihče si ni mogel predstavljati, da bo ta vojna povzročila splošno krizo, tako glede hrane kot energije.« Zato je poudaril: »Vsi moramo sodelovati in se ne deliti!«

»Papež namerava priti«

Državni tajnik Svetega sedeža je o nedavnem afriškem obisku, v sklopu katerega se je ustavil v Demokratični republiki Kongo in Južnem Sudanu, povedal, da je prebivalcem obeh držav zagotovil, »da papež namerava priti. Potovanje je bilo prestavljeno le zaradi njegovega zdravstvenega stanja«. Pojasnil je, da je treba izbrati primerno časovno obdobje, da se izognejo deževnim sezonam, ki bi otežile papežev obisk. Opozoril je tudi, da ta obdobja v Južnem Sudanu ne sovpadajo s tistimi v Demokratični republiki Kongo, zato je treba obisk skrbno načrtovati.

Ženske v dikasteriju so del reforme rimske kurije

Kardinal je komentiral tudi imenovanje treh žensk v Dikasterij za škofe, o čemer smo poročali pred dnevi. »Odprtost Cerkve v svet žensk se nadaljuje,« je dejal in opozoril, da do te točke nobena ženska ni bila del tega »zelo pomembnega urada«. Dodal je še, da imenovanje žensk v dikasterij izhaja iz reforme rimske kurije, ki jo je izvedel sveti oče v nedavno razglašeni apostolski konstituciji Praedicate evangelium.Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh