Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin v Afriki kot papežev odposlanec

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 07. 2022 / 17:50
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2022 / 18:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Parolin v Afriki kot papežev odposlanec
Obisk kardinala Parolina v Afriki je predviden med 1. in 8. julijem. FOTO: Vatican Media

Kardinal Parolin v Afriki kot papežev odposlanec

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je v imenu papeža Frančiška včeraj odpotoval v Afriko.

V Vatikanu so ob tem objavili program njegovega obiska med 1. in 8. julijem. Frančiškov odposlanec bo na ta način izkazal »solidarnost s kongovskim in južnosudanskim ljudstvom«.

Kardinal Parolin se je danes v Kinšasi srečal s predsednikom Demokratične republike Kongo Felixom Tshisekedijem in predsednikom vlade Jeanom-Michelom Sama Lukondejem.

Kot je kardinal Parolin pojasnil v pogovoru za spletni portal Vatican News, gre za pomembno potovanje. Sredi junija je Vatikan zaradi papeževih zdravstvenih težav potovanje prestavil na nedoločen datum in takoj, ko bodo razmere to omogočale, bo papež potovanje opravil osebno, je dejal kardinal. Po navedbah Vatikana se je Parolin danes v Kinšasi srečal s predsednikom Demokratične republike Kongo Felixom Tshisekedijem in predsednikom vlade Jeanom-Michelom Sama Lukondejem, jutri pa bo pred sedežem parlamenta daroval sveto mašo, nato pa bo sledila izmenjava mnenj z verskimi predstavniki.

V Jubi v Južnem Sudanu se bo Parolin 4. julija srečal s prvim predsednikom države Salvo Kirom in njegovim namestnikom Riekom Macharjem. 5. julija je v taborišču Bentiu predvideno srečanje in skupno bogoslužje z razseljenimi osebami. Kardinal Parolin se bo nato srečal s predstavniki Združenih narodov in tamkajšnjim guvernerjem. 7. julija je na sporedu maša v parku mavzoleja Johna Garanga. Kardinal Parolin bo blagoslovil tudi temeljni kamen za novo nunciaturo v Jubi ter se srečal s tamkajšnjimi duhovniki in redovniki.

Papež Frančišek bo jutri v baziliki svetega Petra v Rimu obhajal mašo s kongovsko skupnostjo.

Nazadnje bo papežev odposlanec obiskal še katoliško univerzo in center za otroke s posebnimi potrebami v Usratuni. V Italijo se predvidoma vrne 8. julija popoldne.

Papež Frančišek pa bo jutri v baziliki svetega Petra v Rimu obhajal mašo s kongovsko skupnostjo. Kot je napovedal, bodo »Kinšaso prenesli v baziliko sv. Petra in tam praznovali z vsemi rimskimi Kongovci, ki jih ni malo!«

Nalaganje
Nazaj na vrh